Ambasadorul ceh pledează pentru construirea centralei electrice la Zagarancea
Aflîndu-se într-o vizită de lucru la Ungheni, pe 12 august curent, Jaromir Kvapil, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, a declarat că-şi doreşte ca, după trei-patru ani, cînd îşi va încheia mandatul de ambasador, să vadă deja construită centrala electrică de la Zagarancea.
„Este într-adevăr o investiţie mare. Cred că ar putea să fie un semn foarte clar că Republica Moldova doreşte să meargă spre Europa”, a spus ambasadorul, explicînd că centrala respectivă, dacă va fi construită, va micşora nivelul de dependenţă energetică a R. Moldova faţă de Rusia. „Nu am nimic împotriva ruşilor. Ei sînt o parte nu numai a istoriei dumneavoastră, ci şi o parte din viaţa de fiecare zi. Cu timpul însă, sînt convins, veţi ajunge în Uniunea Europeană”, a subliniat dînsul.
Fiind întrebat despre impactul unei asemenea centrale, care ar funcţiona pe cărbune, asupra mediului, înaltul oficial a spus următoarele: „Nu sînt specialist în domeniu ca să vă expun punctul meu de vedere. Dar ceea ce ştiu şi aşa cum mi-a spus directorul firmei ce doreşte să investească în construcţia centralei, nu există nici un pericol”.
La ora actuală, potrivit lui Jaromir Kvapil, au loc discuţii trilaterale: Moldova – România – Cehia, privind construcţia centralei electrice la Zagarancea Ungheni. Aceasta ar trebui să asigure cu energie electrică atît R. Moldova, cît şi o parte din România, din Grecia. Ambasadorul a mai spus că vor avea loc discuţii şi cu ONG-urile din domeniu, şi cu societatea civilă, căci şi ele trebuie să-şi spună cuvîntul.
„Este un proiect bun, care ar asigura independenţa energetică a R. Moldova”, a căzut de acord preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea. Dînsul însă a expus şi unele observaţii. De exemplu, iniţial, nu a fost consultată populaţia din regiune. Apoi, trebuia să existe mai multă informaţie, mai multă transparenţă. „Lucrurile acestea nu prea s-au făcut. Doar s-a spus: va fi construită centrala, ceea ce a incitat spiritele. S-a cam exagerat şi din punct de vedere politic”, a subliniat Ion Harea.
Ambasadorul ceh s-a văzut nevoit să recunoască: „Se ştie că cel ce a investit în piatra de temelie a centralei, la Zagarancea, era, într-adevăr, în nişte relaţii mai apropiate cu Vladimir Voronin”. Fiind întrebat dacă acea dezvelire pompoasă, în preajma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, nu a fost cumva un gest electoral, Jaromir Kvapil a răspuns printr-o întrebare: „Şi i-a ajutat?”.
La ora actuală, potrivit dînsului, în această ecuaţie există doar oameni de afaceri serioşi care nu au nimic în comun cu politicul. „Trebuie s-o spunem clar: oamenii aceştia sînt interesaţi să construiască aici. Şi să aibă venit”, a subliniat ambasadorul.
Deocamdată, se fac studiile de prefezabilitate şi de fezabilitate. Criza ce a cuprins întreaga Europă a încetinit puţin activitatea în ceea ce priveşte construcţia centralei electrice la Zagarancea, dar ea va continua, consideră Jaromir Kvapil.
Referindu-se la o scrisoare deschisă a unui grup de ungheneni, dată publicităţii la începutul lunii martie curent, prin care aceştia ameninţau cu proteste în cazul începerii construcţiei centralei electrice la Zagarancea, ambasadorul Cehiei a remarcat: „Cred că semnatarii scrisorii respective ori au fost influenţaţi politic, ori au fost prost informaţi”. Dînsul a subliniat că ultimul cuvînt le va aparţine oamenilor de afaceri care trebuie să caute soluţii convenabile pentru ambele părţi.
Reamintim că piatra de temelie a centralei electrice a fost instalată la Zagarancea pe 23 martie 2009, cu mare fast, în prezenţa lui Vladimir Vornin, ex-preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon, ex-ministru al Economiei şi Comerţului, Mitropolitului Moldovei şi Chişinăului, ÎPS Vladimir, Mitropolitului Cehiei şi Slovaciei, ÎPS Hristofor. Atunci s-au făcut promisiuni că lucrările de construcţie vor începe în mai-iunie 2009 şi vor finaliza în 2-3 ani. Centrala ar fi trebuit să aibă o capacitate de 350 MW şi să ofere peste 1000 de noi locuri de muncă. Investiţiile se preconizau la 600 milioane de euro.
Lasă un răspuns