Liviu Barbu, protopop de Ungheni: „Multe lucruri anticreştineşti se produc în lumea noastră modernă şi democrată”
Cu mai bine de o săptămînă în urmă, chiar în centrul oraşului Ungheni, au apărut două panouri publicitare mari, pe care fostul şef al SIS-ului,… fost ministru al Apărării, Valeriu Pasat, apare alături de ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Moldovei. Cam tot de atunci, la Chişinău spiritele se aprind tot mai mult. Sinodul Mitropoliei Moldovei a decis să susţină partidul lui Valeriu Pasat. Se cere tot mai insistent organizarea unui referendum pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în şcoală, se aud unele voci că în R.Moldova creştinismul e în pericol şi trebuie apărat.
Ce se întîmplă cu biserica noastră? De cine trebuie apărat creştinismul şi care e pericolul care planează asupra-i? Am încercat să clarificăm oarecum situaţia, solicitîndu-i un intevriu protopopului de Ungheni, Liviu Barbu.
Ce ştiţi, părinte, despre panourile publicitare cu chipul Mitropolitului Chişinăului şi al Moldovei IPS Vladimir şi al omului politic Valeriu Pasat, panouri ce au apărut recent la Ungheni?
Personal, nu le-am văzut. Nu ştiu nimic despre ele. Matuşca le-a văzut miercuri, venind de la Chişinău.
Nu mai există nici un dubiu: politicul merge mînă în mînă cu biserica. Ce părere aveţi dumneavoastră despre aceasta?
Biserica este un aşezămînt obştesc pentru creştinii care slujesc şi se roagă lui Dumnezeu. Dar preoţii sînt şi ei oameni, au opiniile lor, sînt cetăţeni ai republicii şi au şi ei anumite drepturi.
Aşa este. Şi totuşi… Prim-ministrul Vlad Filat spunea recent că biserica trebuie să fie a tuturor, nu a unui partid sau altuia.
Biserica se împarte în două: este o clădire şi este o biserică vie ce o formează creştinii. Da, la biserică vin reprezentanţi ai tuturor partidelor, fiecare cu credinţa şi dragostea sa, vin cei care simt necesitatea.
Credeţi că e normal ca biserica să se implice în politică?
Sfîntul Sinod a decis să susţină un partid, deoarece, anterior, ne-am dorit predarea obligatorie a religiei în şcoală, lucru care s-a ignorat. De aceea s-a şi purces la asta. Noi nu am fost auziţi şi de aceea s-a recurs la un partid.
Nu credeţi că biserica ar putea pierde din enoriaşi în acest caz?
Este clar că unor creştini nu le va plăcea acest lucru. De fapt, cei care susţin politica nu prea vin la biserică. Mitropolia a declarat că va susţine Partidul Umanist, dar nu a făcut nici un pas concret în acest sens, nu li s-a spus preoţilor că trebuie să susţină acest partid. Adică, nu i-a chemat pe toţi în partid. Eu nu ştiu nici mai mult, nici mai puţin decît ce ştie lumea.
E normal ca biserica să susţină un partid sau altul?
Pînă la susţinere au fost şi discuţii. Multe lucruri anticreştineşti se produc în lumea noastră modernă şi democrată. Actualii guvernanţi se uită după alţii şi-i ascultă pe cei care dau banii. Ei nu ne întreabă pe noi, nu-i întreabă pe creştini, atunci cînd vor să facă ceva. De ce? Acestea sînt drepturile omului! De ce nu vor să ne susţină pentru a preda obligatoriu religia în şcoală, aşa cum se face în alte părţi. În România, de exemplu, chiar era o lozincă: „Nici un liceu fără Dumnezeu”.
Şi dacă mai mult de jumătate din populaţie se va declara, la un eventual referendum, contra predării obligatorii în şcoală a bazelor ortodoxiei?
Eu pot să spun doar părearea mea. Uitaţi-vă cîte lucruri se întîmplă. Au vrut să pună evreii candelabrul lor lîngă Ştefan cel Mare şi l-au pus. Vor să ne pună în paşapoarte cifru la toţi, le merge. Dar cine ne-a întrebat pe noi? Care cerere a noastră a fost auzită de guvernanţi?
De mai bine de 2000 de ani biserica creştin-ortodoxă nu s-a implicat în politică. A făcut-o acum. Credeţi că e spre bine?
De ce nu s-a implicat? S-a implicat, dar nu direct. Sigur, la conducerea statului nu a fost vreun ierarh, dar a fost oarecum o conlucrare. Chiar şi Ştefan cel Mare, cînd cîştiga o luptă, construia o mănăstire. Acum, nimeni nu mai apără credinţa. A fost şi un partid creştin democrat. Dar ce a făcut el? Mitropolia Basarabiei? Cîte lucruri au fost dezbinate! Acesta-i partid creştin-democrat?
Pînă la urmă, biserica va face agitaţie în campania electorală sau nu?
Eu personal nu am spus la nimeni şi nu voi spune pe cine să voteze şi pe cine nu, chiar dacă am susţinut un partid sau altul. Omul diferă de animal, are raţiune şi poate gîndi de sinestătător.
Lasă un răspuns