În poşeta femeii | Alăptarea la sîn – o alegere în beneficiul pruncului și al mamei

În fotografie: Prima alăptare la sîn – doctorul Silvia Profire şi tînăra mămică Nadejda Şandru

În fotografie: Prima alăptare la sîn – doctorul Silvia Profire şi tînăra mămică Nadejda Şandru
În fotografie: Prima alăptare la sîn – doctorul Silvia Profire şi tînăra mămică Nadejda Şandru

Mare a fost bucuria în familia Nadejdei și lui Ion Șandru din satul Bolțun, Nisporeni pe data de 1 august. În acea zi, s-a născut primul lor copil – un băiețel cu greutatea de 2500 grame și lungimea de 48 cm. Părinții l-au numit Octavian.
Chiar din primele ore de viață, bebelușul a făcut cunoștință mai îndeaproape cu mama lui. Cum? Prin intermediul laptelui matern și apropierii de sînul mamei. Ce poate fi mai frumos decît aceste momente?
Medicii de la secția de maternitate a Spitalului raional Nisporeni s-au mirat cînd au văzut ce făt frumos a adus pe lume proaspăta mămică.
”Este cît un pui, dar a dat dovadă de un comportament la naștere cum mai rar întîlnești”, a remarcat Silvia Profire, specialist principal asistența mamei și copilului la Centrul de sănătate Nisporeni. Trebuie să spunem că Nadejda are o greutate de… 39 de kilograme.
Imediat după naștere, ea a primit de la medici și primele lecții despre cum trebuie să-și alăpteze bebelușul. Or, alăptarea la sîn, susțin specialiștii, este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare. ”În permanență explicăm, mai ales mămicilor tinere, că laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuți și sugari”, ne-a comunicat Silvia Profire.
Dînsa a mărturisit că pentru ea nimic nu este mai frumos decît să admire acele momente de intimitate dintre mamă și prunc, în timpul alăptării la sîn. ”Aceste clipe stabilesc o relație unică întrecei doi, care se numește atașament”, explică dînsa.
Pe lîngă faptul că laptele matern conține anticorpi, care protejează copilul de unele boli, cum ar fi diareea și pneumonia, alăptarea la sîn aduce beneficii și mamelor, inclusiv: reduce riscul apariției cancerului mamar și de ovar, ajută la refacerea uterului după naștere și la revenirea la greutatea corporală ideală, previne depresia postnatală. De aceea alăptarea exclusivă a copiilor la sîn, pînă la șase luni, este recomandată de medici ca fiind cea mai bună investiție a mamei în sănătatea copilului ei.
”După șase luni, este bine să fie continuată alăptarea la sîn, odată cu introducerea treptată a alimentației complementare, pînă la doi ani și mai mult”, sfătuiește medicul, după care subliniază: ,,În nici un caz nu li se permite copiilor cu vîrsta pînă la un an laptele de vacă sau de capră. Aceste produse pot să-i cauzeze vomă, diaree, alergie”.
Potrivit Silviei Profire, în prezent, în raionul Nisporeni, circa 75 la sută din femeile care nasc aleg să alăpteze  copilul la sîn. E o tendință pozitivă în ultimii ani. În plus, alăptarea la sîn aduce și beneficii financiare. Cîţi bani i-ar trebui unei familii pentru alimentația copilului cu amestecuri adaptate? Calculaţi. O cutie de mîncare pentru bebeluși costă circa 50 de lei, iar pentru alimentația lunară a lui e nevoie de șapte-opt cutii. Așa că, dragi mămici, faceți alegerea corectă. Apropo, în perioada 1-7 augus,t în R.Moldova este marcată Săptămîna alăptării la sîn.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *