Dacă te-ai gândit să faci rug în noaptea Învierii, află că poți primi amendă

Sursa foto: adevărul.ro

În noaptea Învierii există tradiția aprinderii rugurilor pentru a alunga spiritele rele. Dacă în trecut pentru rugurile de Paşti erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Agenția de Mediu atenționează însă că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezintă un real pericol pentru starea mediului și asupra sănătății oamenilor, scrie realitatea.md. 

La arderea anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate la distanțe foarte mari. De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii.

Autoritățile atenționează, că cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşti, riscă amendă de la 1200 la 1800 lei aplicată persoanei fizice, și de la 10,5 mii la 15 mii de lei pentru persoane juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Precizăm că la data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate. Totodată, Regulamentul prevede și faptul că cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare, sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *