Ouă pascale decorate cu mărgelușe

„Lucrările sezoniere” cum obișnuiește ungheneanca Aliona Haheu să le spună, impresionează prin explozia de culoare și tehnica migăloasă pe care o execută. E vorba despre tradiționalul ou de Paște. Însă nu e nici vopsit, nici încondeiat și nici de ciocolată nu e. Ci e decorat cu multă măiestrie și dibăcie cu acul, ața specială și multe bisere.

 Cum a început totul?

Aliona Haheu are o experiență de a coase cu bisere de mai bine de 10 ani, realizând pentru început, diferite icoane de dimensiuni diferite. De altfel, nici sărbătorile de iarnă nu trec neobservate, fără a încerca măcar să realizeze vreo lucrare reprezentativă. Iar globurile, care sunt la mare căutare în sezonul respectiv, le împodobește cu diferite figuri, forme caracteristice, oferindu-le culoare din mărgeluțele minuscule și viu colorate. Sărbătorile de primăvară vin însoțite de flori, de asemenea realizate cu bisere.

Revenind la lucrările sub formă de ou, spune că le face exclusiv la comandă de Paște, în dependență de ce-și dorește clientul.

Pe unele dintre aceste ouă sunt imprimate imagini cu sfinți, altele sunt încrustate cu diferite elemente simbolice creștin-ortodoxe. Unele sunt făcute și pentru a fi dăruite copiilor, alegându-se imagini sugestive: rățuște, puișori, iepurași.

Aliona Haheu povestește cum se desfășoară întreg procesul de realizare a unui ou: „Înainte de a purcede la coaserea propriu-zisă, iau o foaie de matematică, pentru are pătrățele, apoi îmi schițez schema orientativă. Abia după ce am pus la punct toate detaliile, mă apuc de lucru”. La început, realizează din bisere un fel de brățară cu care „îmbracă oul”, ca mai apoi, deja pe ou, să se realizeze și restul ornamentelor. Realizarea unui ou „învelit” cu bisere îi ia nici mai mult, nici mai puțin de 3 ore. Iar în decursul unei zile face două lucrări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre „evoluția” în timp a materialului din care e redată forma oului

„Primele tentative de a coase cu bisere în forma unui ou, au fost și cele mai interesante” povestește Aliona amuzată.

La început, își alegea ouă de găină mai măricele sau de rață. Le scotea atent conținutul din interior, iar după o spălătură minuțioasă, cum spune însăși Aliona, „ca să nu miroasă urât”, le orna atent cu bisere, obținând rezultatul pe care și-l dorea. Însă n-a prea a funcționat această metodă. Recunoaște că atunci când le oferea vreunei rude cadou, se întâmpla din neatenție, ca să fie deteriorate.

Apoi, a contactat cu o persoană care îi putea realiza forma dorită din produse din lemn. Desigur și prețul era usturător și nu își permitea să cumpere mai multe ouă din lemn, iar pentru 2-3 ouă realizate din lemn, omul nu prea vroia să se apuce.

Așa că, după multe încercări și căutări, a găsit o alternativă pentru a păstra și forma exactă a unui ou, dar și nici prețul să nu fie atât de pipărat. La Chișinău a găsit forma oului perfect din plastic. Își face rezerve când mai are „treabă pe la Chișinău”, iar acum coase cu bisere doar pe acest tip.

„Prețul unui ou decorat cu bisere ajunge la suma de 70 lei”, spune tânăra. Recunoaște că bani din îndeletnicirea ei nu poți face, dar nici nu poate să îndrăznească să ceară mai mult de la client, mulțumindu-se cu satisfacția rezultată de pe urma lucrării.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soțul o susține în pasiunea ei. Și acum își aduce aminte cum chiar soțul, oferindu-i o sumă de bani „pentru cadou” de ziua ei, ea i-a învestit în pachețele cu mărgelușe multicolore, în ac, ață specială și în pânză. Acum soțul e mulțumit de „cadoul” oferit, deoarece o vede pe Aliona împlinită și fericită că și-a regă

sit pasiunea.

Păstrează încă vie amintirea dorinței de a realiza din bisere, un ou pentru sărbătorile de Paște. Își aduce aminte perioada în care se ambiționa să afle tehnica utilizată. Stătea însă la dubii, căci nu știa dacă mărgeluțele se lipesc cu clei sau se cos. Soarta a vrut ca să se întâlnească întâmplător cu o doamnă care executa astfel de lucrări și să i se explice metoda de realizare. Iar datorită Internetului, urmărește lecții video sau ascultă în timp ce coase, pentru a afla mai multe despre diferite mijloace de coasere cu bisere, considerându-se autodidactă.

De asemenea, Aliona spune că odată ce se apropie Sfintele sărbători de Paște, ouăle realizate cu bisere sunt la mare căutare. Majoritatea vor de Paște ceva deosebit, care să aibă o încărcătură simbolică mare. „Astfel, oul înfrumusețat cu bisere poate ajunge pe mesele de sărbătoare, ca element de decor simbolic, iar fiindcă și Paștele Blajinilor se apropie, mulți le pun în pomene.”, conchide Aliona Haheu. Deține informații precum că multe dintre ouăle realizate de ea au ajuns să fie sfințite în seara Învierii și puse lângă icoanele din casă.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *