Unde pot să se scalde unghenenii și călărășenii în zilele toride da vară? NICĂIERI. Ce spun specialiștii

Plaja de la lacul Delia. Fotografie din arhiva Expresul

Scăldatul în râul Prut și în lacul Delia din Ungheni reprezintă, de zeci de ani, o problemă pentru ungheneni. An de an, specialiștii spun una și bună: nu se recomandă scăldatul în aceste două bazine acvatice.
”Din păcate, dar nu spre mirare, și în acest an, calitatea apelor din cele două bazine acvatice lasă de dorit”, a declarat pentru EXPRESUL Serghei Malenda, inspector superior la Centrul Sănătate Publică din Ungheni, după care a adăugat: ”Atât în lac, cât și în râu apa e murdară. Lacul Delia nu a fost curățit de peste 20 de ani, iar în râul Prut, din păcate, apa ajunge după ce spală toate dealurile. Responsabilii de la primărie nici nu ne-au contactat după ce le-am prezentat calitatea apei”.
Serghei Malenda a mai spus că nu există conlucrare între primărie și Centrul Sănătate Publică. ”Nu cred că au întreprins ceva până acum. Această situație nu-i de azi sau de ieri, e de zeci de ani”, a precizat dânsul.
La rândul ei, Lilia Bernic, viceprimar de Ungheni, spune că au fost întreprinse mai multe măsuri, după ce specialiștii i-au atenționat: plajele au fost curățite, au fost instalate panouri de avertizare că scăldatul este interzis, a fost cosită iarba, au fost instalate tomberoane noi, este amenajat un veceu public, un loc unde oamenii pot să-și schimbe hainele. A fost afânat și nisipul de pe ambele plaje, ca oamenii să facă măcar băi de soare. Potrivit dânsei, pe ambele plaje sunt prezenți salvamari, care au fost echipați cu tot echipamentul necesar.

Nici la Călărași situația nu e mai bună
. Nu există nicio plajă amenajată și nici autorizată pentru scăldat; nu există niciun bazin acvatic unde oamenii ar putea să se răcorească pe timp de vară.
”De regulă, călărășenii merg să se scalde în iazurile care nu sunt destinate scăldatului. Iar în cel mai bun caz, merg la mare”, a spus Alexandru Baltag, șeful Centrului Sănătate Publică Călărași.
Oamenii mai au o alternativă: piscinele, care, însă, costă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *