OAMENI DE LÂNGĂ NOI. A vrut să fie inginer, dar a ajuns… în bibliotecă

Larisa Antoci

Recent, Larisa Antoci a fost declarată ”Cel mai bun bibliotecar” din Republica Moldova la categoria ”Biblioteci comunale și sătești”.
Apreciarea a venit din partea Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu prilejul Zilei Bibliotecarului, marcată pe 23 aprilie.
Cine este Larisa Antoci?
S-a născut în satul Măcărești, Ungheni. A făcut doi pași, vorba dânsei, și a trecut la Valea Mare. A vrut să fie inginer, dar părinții nu au lăsat-o. Chiar dacă a învățat bine la școală, fiind copilă cu caracter, a refuzat să facă o altă facultate. După mulți ani, când cei doi copii ai săi obținuseră deja studii superioare, a decis și ea să meargă la studii. Dar… i s-a zis că timpul dânsei a trecut.
În 2008, se angajează la biblioteca din Valea Mare, care i-a devenit de atunci a doua casă. Povestește că a găsit-o ca pe o flacără gata să se stingă. Și-a suflecat mânicile și și-a propus să schimbe viziunea despre bibliotecă.
”Grație programului Novateca am făcut ca biblioteca să fie vizibilă. Astăzi, oamenii știu unde este biblioteca, cu ce se ocupă, ce se face aici și cine e bibliotecara. Nu sunt doar un paznic de carte, dar și un promotor al literaturii și vin mai aproape de necesitățile generațiilor de azi și a comunității”, spune.
Chiar dacă a trecut de 50 de ani, ar are forțe mai mari decât un tânăr specialist. Premiul pe care l-a primit o motivează să continue ceea ce a început.
Anul trecut, a avut șansa să facă o vizită de studii în Polonia. De acolo a preluat multe idei. ”Acum, prestăm servicii în funcție de necesitățile oamenilor, dar și promovăm în permanență  cartea”, afirmă
La momentul actual, Larisa Antoci este și un mentor pentru cele două voluntare de la bibliotecă, pe care le pregătește pentru un nou drum în viața profesională. Este gata să le ofere locul, dar, mai întâi, să se asigure că în locul ei va veni un om ce va depune la fel de mult suflet în ceea ce va face.
”Mă voi despărți cu greu de bibliotecă, căci este locul meu de suflet. Pe de altă parte, trebuie să le oferim o șansă tinerilor. M-aș bucura ca biblioteca să rămână pe mâini bune”, a subliniat bibliotecara.
Și-a pus scopul să atragă cât mai mulți tineri la bibliotecă. Dar și-a dat seama că acest segment – personae cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani – cam lipsește. Oamenii sunt plecați.
De aceea pune accent pe activitățile cu adolescenții.
Nu e simplu, pentru că trebuie să țină pasul cu ei. Se bucură enorm că adolescenții vizitează des biblioteca – nu pentru tehnologie, dar pentru a socializa. ”Tehnologiile informaționale trebuie să existe. Tinerii noștri cresc cu ele. Doar că trebuie folosite și aplicate rațional”, explică.
Își dorește la bibliotecă un club de robotică. Dar cel mai mult vrea că biblioteca să devină un centru unde lumea să vină să comunice și să interacționeze eficient.
”Sunt realistă, îmi dau seama că cititul este doar o parte din bibliotecă, deși indispensabilă. Dar mai știu că vine o generație care nu doar va citi…”, a conchis, dând de înțeles că nu ai cum să te oprești din dezvoltare.

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *