Numărul persoanelor infectate cu HIV este în creștere și la Ungheni, și la Călărași. Care e motivul

În 2018, la Ungheni au fost înregistrat 15 cazuri noi de infecție cu HIV.
”Din păcate, nu pot fi verificați toți, de aceea mulți încă nu sunt depistați”, a menționat pentru EXPRESUL Sergiu Talmaci, șeful secției controlul bolilor transmisibile din cadrul Direcției Sănătate Publică Ungheni.
Nici la Călărași situația nu este mai îmbucurătoare. Potrivit Verei Lefter, şefa secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile la Centrul de Sănătate Publică Călărași, în prezent sunt înregistrate peste 100 de cazuri cu infectare cu virusul HIV.
”Numărul e în continuă  creștere”, a precizat dânsa.
Și specialiștii ungheneni, și cei călărășeni, susțin în unison că, la ora actuală, principala cauză a transmiterii virusului sunt relațiile sexuale neprotejate.
Anterior, principala cauză era folosirea aceleaiși seringi pentru injectarea substanțelor stupefiante.
”Oamenii cunosc despre infecție, despre pericolul ei și căile de transmisie, dar sunt, în bună parte, foarte indiferenți față de sănătatea lor. De aici și numărul crescând al cazurilor de infecție HIV”, a precizat Sergiu Talmaci, după care a adăugat: ”Nimeni nu este ferit de infectarea cu acest virus”.
Primul caz de infecție cu HIV a fost înregistrat în raionul Călărași în anul 1993, iar în raionul  Ungheni – cu patru ani mai târziu, în 1997.
Conform datelor statistice, la începutul lui 2019, în Republica Moldova erau înregistrate peste 12  mii de cazuri de infecție cu HIV. Doar în 2018, au fost înregistrate 905 cazuri noi de infecție cu HIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *