Nu s-a gândit că va ajunge profesoară, dar, vorba ei, nu știi unde te duce viața

Ana Matei

Ana Matei este o tânără de 23 de ani din Ungheni. De 15 ani, vioara îi este pasiunea cea mare. Dragostea pentru acest instrument l-a moștenit de la mama sa, Maria Matei, profesoară de muzică.
Ana a luat pentru prima dată vioara în mână la vârsta de opt ani și de atunci nu s-a mai despărțit de ea. Astudiat la Școala de Muzică din Ungheni, apoi la Colegiul de muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău, iar mai târziu – la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.
”Am avut opțiunea să aleg între pian și vioară. Totuși, vioara a fost mai aproape de sufletul meu”, mărturisește tânăra.
În 2016, deși era studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, găsește posibilitatea să se întoarcă acasă, pentru a preda lecții de vioară copiilor. Deși este orășeancă, alege să mergă într-un sat. Este angajată la filiala Școlii de muzică ”Ion și Doina Aldea Teodorovici” din Pîrlița.
”Mama e profesoară la această școală și mi-am zis să vin lângă ea. Cine, dacă nu o mamă te poate ghida cel mai bine, mai ales când ești tânăr specialist”, spune.
”Eu chiar am vrut să mă întorc acasă. Mi-am dorit dintotdeauna să las, oricât de puțin, ceva în urma mea. Nu m-am gândit că voi fi profesoară, dar nu știi unde te duce viața”, adaugă Ana.
Acum, ea lucrează cu copiii și îi învață a mânui vioara. ”Am multă răbdare și mi-i interesant să lucrez cu ei. De fiecare dată mă minunez cum profesorii ajung să modeleze un copil. Îmi place să le explic de la zero, iar când văd că mânuiesc bine acest instrument, îmi râde inima de bucurie”, spune, apoi continuă: ”Nu poți să nu pui suflet acolo unde vezi că vin copii dornici de a învăța. Copiii din mediul rural sunt atât de sufletiști! Ei vibrează în același ritm cu muzica”.
Tânăra recunoaște că e o muncă enormă, dar, atâta timp cât are entuziasm și îi place ceea ce face, va profesa.
Anul trecut, în 2018, Ana Matei, împreună cu elevii săi și ai mamei sale, au constituit o formație și au participat la festivalul-concurs ”Înflorit-au castanii”, ediția XI-a, la Ungheni, de unde s-au întors cu locul II. Ceva mai târziu, au participat la concursul ”Tinere talente” din Chișinău.
Are planuri mari de viitor și este sigură că va reuși, căci pune siuflet în tot ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *