Fără apă și canalizare în secolul al XXI-lea. Ce au constatat experții

Aproape jumătate din populația raionului Ungheni nu este conectată la o sursă centralizată de apă și canalizare.
Este o constatare a experților, care se regăsește în studiul ”Dezvoltarea sectorului de alimentare cu apă și canalizare în raionul Ungheni pentru perioada 2018 – 2025”, realizat în anul 2018 de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Astfel, la ora actuală, doar 54% din populația raionului are acces la sisteme centralizate de alimentare cu apă, inclusiv 77%  – în zona urbană și 41% – în zona rurală.
Cu toate acestea, raionul Ungheni depășește media pe Regiunea de Dezvoltare Centru (47%) și se apropie de media națională, care este de 54,6%.
Alimentarea centralizată cu apă în raionul Ungheni este asigurată din două surse importante: râul Prut – pentru Ungheni, Zagarancea, Semeni, Mănoilești, Vulpești, Rezina, Novaia Nicolaevca, Florițoaia Veche, Florițoaia Nouă, Grozasca, Unțești, Alexeevca, Cetireni; și apele subterane -pentru orașul Cornești și restul localităților rurale.
Potrivit lui Petru Scutaru, directorul Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” din Ungheni, sunt alimentate cu apă centralizat 41830 persoane și 19010 gospodării din municipiu, iar 49% din populație este conectată la serviciul centralizat de canalizare.
Probleme și soluții
”Din păcate, starea generală a infrastructurii existente este slabă, echipamentele și stațiile de pompare și tratare sunt învechite și nesigure. Ne confruntăm și cu o lipsă a fondurilor pentru o întreținere corespunzătoare și pentru investiții noi”, a subliniat Petru Scutaru.
Potrivit lui, în ultimii ani nu s-a investit nimic, ceea ce a dus la degradarea instalațiilor. Directorul susține că și menținerea unui tarif mic al apei, dar și datoriile consumatorilor au dus și continuă să ducă la degradarea sistemului de apă și canalizare.
La momentul de față, se planifică transformarea ÎM „Apă-Canal” în operator regional de prestare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pentru toate localitățile din raion. În acest sens, susține directorul întreprindeiri, există capacitățile necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *