Bomba ecologică de la Valea Mare. Când va fi construită o nouă strație de epurare a apelor uzate

Imagine-simbol

După zeci de ani, în care stația de epurare a apelor uzate de la Valea Mare a devenit o adevărată bombă ecologică pentru regiune, se pare că problema va fi soluționată.
Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, a avut recent o întrevedere cu reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare din România (RoAid), cu care a semnat un acord de colaborare.
”Ei vor finanța studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție al stației. La prima etapă se va stabili locația. Mai mult decât posibil va fi zona de lângă așa-numitul ”Biohim”, spre Prut”, a explicat primarul pentru ziarul ”Expresul”.
În anul 2020, Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare din România RoAid, Agenția Internațională de Cooperare a Japoniei și USAID vor finanța construirea stației de epurarea la Ungheni, dar și la Soroca.
Potrivit lui Alexandru Ambros, o stație de epurare costă între 12 și 15 milioane de euro.
Stația de epurare de la Valea Mare a fost construită cu peste 40 de ani în urmă, în 1975. Este situată la o distanță de circa 10 kilometri de Ungheni.  În prezent, se atestă o uzură mare a tuturor instalațiilor, astfel că apele uzate, epurate incomplet, prezintă o sursă de poluare pentru râul Prut, dar și pentru sistemele de alimentare cu apă de aici.
Care este situația în raion?
Potrivit unui studiu al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), realizat în anul 2018, ”Dezvoltarea sectorului de alimentare cu apă și canalizare în raionul Ungheni pentru perioada 2018 – 2025”, în raionul Ungheni există doar patru stații de epurare a apelor uzate, inclusiv cea de la Valea Mare – pentru municipiul Ungheni.
O stație de epurare a fost construită în 2006 la Petrești – pentru grădiniță, liceu, un agent economic și 12 gospodării. În 2015, a fost construită o stație la Chirileni – pentru șase instituții publice, patru agenți economici și 77 gospodării. Și la Todirești există o stație de epurarea, construită tot în 2015 – pentu patru instituții publice, doi agenți economici și 12 gospodări.
Conform aceluiași raport, majoritatea gospodăriilor din raionul Ungheni nu au acces la sistem de canalizare. Oamenii folosesc fose septice (sistem de canalizare improvizat) cu infiltrarea apei în sol, ceea ce prezintă o sursă de poluare pentru sol și apele freatice.

9 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *