”Sculeni – Moscova – Amur”. Cartea a fost lansată pe malul Prutului, la Sculeni

  • Alexandra Dumitrescu, redactora cărții: ”E o carte muncită și scrisă cu suflet. De suflet, despre oameni și fără diferențe între ei. E o carte ce depășește granițile politice, geografice și de vârstă”
  • Nina Corcinschi, doctor în filologie, directoarea Institutului de Filologie de pe lângă Academia de Științe a Republicii Moldova: ”Autorul e un suflet pribeag, îndărgostit de drumuri muscovite, dar și un împătimit de gustul autentic și natural al ruralului…”
  • Ștefan Susai, autorul cărții: ”Sculeniul, din punct de vedere al Școlii de Arte, e un Oxford adevărat, ar fi păcat să nu fie cunoscuți acești copii și lucrările lor”,

La  Școala de Arte din Sculeni a fost mare sărbătoare pe 12 martie. În acea zi a fost lansată cartea de poezii și poeme a scriitorului și publicist român, Ștefan Susai, întitulată ”Sculeni-Moscova-Amur”.  Zeci de picturi ale copiilor de aici au fost incluse în acest  volum.
Copiii așteptau nerăbdători să-și vadă lucrările în carte. Cu picturile lor au fost tapetați, asemenei unei biserici, și pereții sălii de festivități.
Alexandra Dumitrescu, redactora cărții, mărturisește că a rămas profund impresionată de picturile elevilor, dar și de modul lor de a vedea satul și țăranul. ”E o carte muncită și scrisă cu suflet. De suflet, despre oamenii și fără diferențe între ei. O carte ce depășește granițile politice, geografice, și de vârstă”, spune.
”Sculeniul, din punct de vedere al Școlii de Arte, e un Oxford adevărat, ar fi păcat să nu fie cunoscuți acești copii și lucrările lor”, spune autorul cărții, Ștefan Susai, după care adaugă: ”Cartea trebuia să apară anul trecut, fără picturi. Nu am fost mulțumit. Peste ceva timp, vedeam în ea picturile copiilor de la Școala de Arte din Sculeni. Am avut nevoie de timp ca să cristalizez ideile”.
Cartea ”Sculeni – Moscova – Amur” are 80 de pagini, aproape 20 de  poeme și poezii și câteva zeci de picturi ale celor  31 de copii de la Școala de Arte din Sculeni.
”Este o onoare pentru noi să avem picturile în cartea domnului Ștefan Susai. A fost o experiență frumoasă. Este o motivație să continuăm pasiunea noastră pentru pictură”, a spus și Ariadna Gușevatîi, clasa a XI-a.
Prefața cărții e scrisă de Nina Corcinschi, doctor în filologie, directoarea Institutului de Filologie de pe lângă Academia de Științe a Republicii Moldova. ”Autorul e un suflet pribeag, îndărgostit de drumuri muscovite, dar și un împătimit de gustul authentic și natural al ruralului…”, scrie dânsa.
”Suntem bucuroși că Ștefan Susai ne-a dat o șansă de a promova tinerele talente. Școala noastră a fost aleasă pentru această cartea, la care am contribuit cu drag și noi cu micii noștri ”marii pictori”, a menționat profesorul Școlii de Arte, Ghenadie Manica.
Potrivit autorului, banii din vânzări vor fi folosiți pentru taxa copiilor de la pictură. ”Deci, micii pictori se vor întreține prin intermediul culturii”, a subliniat dânsul.
Donații a făcut și soprana Nina Mahu-Zaharescu de la Opera Națională din Timișoara, dânsa fiind originară din Sculeni. Și Marcela Moscovciuc de la un atelier de confecționare a îmbrăcămintei din Orhei s-a oferit să achite pentru o elevă taxa pentru tot anul. Taxa altui copil s-a angajat s-o plătească Otilia Porumboiu de la biblioteca publică din Miroslava, Iași.
”Este primul pas. Urmează festivaluri, o expoziție la Iași cu picturile copiilor și cărți poștale”, a precizat, la final, Ștefan Susai, care le-a oferit în dar celor prezenți câte o carte cu autograf.

One Comment

  • Bravo pentru acest frumos proiect!!! Scoala de pictura din Sculeni cultiveaza din generatie in generatie dragostea pentru frumos. Salutari doamnei Alina si domnului Ghenadie Manica de la o fosta eleva.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *