Sobele devin un pericol tot mai mare pentru oameni

Sobă într-o casă din Valea Mare

Sobă într-o casă din Valea Mare
Sobă într-o casă din Valea Mare

Oamenii, se pare, nu vor să învețe lecția. Nu aud ce le spun pompierii și nu respectă regulile de protecție contra incendiilor la exploatarea sobelor.
”Și în acest an depistăm numeroase nereguli. Cetățenii nu sunt feriți de pericole. Ei nu vor să înțeleagă că își pun bunurile și viața în pericol, neglijând regulile de exploatare a sobelor”, a menționat pentru ”Expresul” Vladimir Gîrbea, inspector în Secția de apărare împotriva incendiilor a Direcției Situații Excepționale Ungheni.
Fiind întrebat ce-i de făcut, dânsul a răspuns: ”Ce să facem? Continuăm să mergem, an de an, la ei, le vorbim despre pericole. Poate a suta oară avertizările noastre vor ajunge la ei, le vor auzi. Nu-i putem lăsa așa, chiar dacă ei nu acordă atenția necesară sobelor pe care le au în case”.
Sezonul de verificare a sobelor este în plină desfășurare. La finele lunii noiembrie, reprezentanții Direcției Situații Excepționale Ungheni au mers în comuna Valea Mare, unde au depistat, ca și în celelalte localități unde au fost anterior, numeroase nereguli, începând de la fisurile de pe sobe și coșurile de fum și terminând cu amplasarea paturilor sau a altor lucruri în nemijlocita apropiere a sobelor.
Potrivit inspectorului, aceste controale sunt făcute cu scopul de a reduce  riscul de producere a  incendiilor în sectorul locativ. O atenție sporită se acordă persoanelor în etate, singuratice, precum și familiilor social vulnerabile.
Doar în comuna Valea Mare au fost verificate peste 60 de locuințe. Aici pompierii au  instalat și detectoare de fum. Per total, în acea zi, au fost informate despre riscurile incendiilor 227 de persoane.
Astfel de verificări urmează să fie efectuate peste tot în raionul Ungheni.
De la începutul anului, pompieri ungheneni au intervenit în 47 de incendii în sectorul locativ. Au decedat din cauza focului două persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *