Istorii de viață. Numai revenise acasă. Atunci și s-a produs tragedia

”Voi merge vreodată, doctore?”, tot întreba, în aceatsă vară, Ion Birliba, un tânăr de doar 20 de ani din satul Petrești. Nimeni nu risca atunci să facă vreun pronostic. Mult prea garv a fost traumatismul cu care s-a ales în urma unui accident cu motocicleta.
Diagnosticul nu a fost deloc îmbucurător: fractură completă de complex osos al coloanei si canalului medular.
O viață ca în filme
Ion nu a avut niciodată o viață pe care o merită orice copil, orice adolescent. S-a născut într-o familie cu multe probleme și greutăți. De mic a fost nevoit să aibă grijă de cei doi frați ai săi, ambii cu dezabilități mintale. În părinți, sărmani cum erau și sunt, nu și-a prea pus nădejdea.
El a fost unicul care a făcut tot ce a știut și a putut ca viața familiei sale să fie mai bună.
Cei care-l cunosc, spun că de mic copil muncea mult, era principalul ajutor al casei. A mers la școală, apoi – în armată. Sărăcia și lipsurile l-au făcut să lase casa și satul și să plece în țări străine, pentru a câștiga un ban.
Numai revenise, după câteva luni de muncă, acasă. Atunci și s-a produs tragedia.
Voia să-și viziteze niște prieteni… Dar a rămas cu coloana strivită de propria-i motocicletă.
A mai rămas țintuit la pat și cu multe vise zdrobite.
În toate aceste luni a trăit doar cu speranța. Plângea și se ruga lui Dumnezeu. Viața lui devenise un chin.
Mână de la mână pentru Ion
Iată că, într-o bună zi, oameni din sat, dormici de a-i ajuta, s-au adunat și au făcut publică soarta acestui tânăr.
Natalia Ghermanschi, vecina lui Ion, își amintește cum l-a găsit: slab, țintuit la pat, cu răni imense pe corp. Nu putea nici măcar să șadă. Dar cu atâta speranța în ochi!
”Am zis că voia lui Dumnezeu e înțeleaptă. Am apelat la oameni, iar ei au sărit în ajutor cu cuvântul, cu rugăciuni şi donații… Numai împreună am făcut acest miracol”, spune dânsa.
În urma apelului făcut, au fost colectați 8935 de dolari. Au donat oameni care-l cunosc pe Ion, petreșteni plecați peste hotare, dar și mulți străini.
Prima operație – un succes
Tânărul a fost operat pe 12 septembrie la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Acum, se simte bine, poate să şadă.
”Eu cred și sper că va merge! Dumnezeu e mare și poate minunea se va întâmpla”, a spus Natalia Gremalschi.
Urmează o lungă perioadă de reabilitare. Au fost trimise deja dosarele lui la câteva spitale din străinătate. Oamenii adună bani în continuare, pentru tratamentul lui Ion, care va fi lung și anevoios.
Ion a mulțumit
”Mulțumesc din tot sufletul celor ce m-au ajutat să adun bani pentru operație. Datorită vouă, astăzi am cele necesare și, cel mai important, dorm pe o saltea anti-escarie. Mulțumesc, Natalia Ghermanschi, Alex Smaili, Diana Tipa Lușciov. Fără voi nu aș fi avut nimic, eram singur și bolnav. Sa va întoarcă Domnul înzecit pentru toată munca și bunătatea voastră. Sper să mă fac bine și să pot face și eu bine celor mai triști că mine”, a scris Ion Birliba pe pagina sa de facebook.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *