De ziua pedagogului. Cui îi datorăm succesele și realizările. Ce spun foști elevi din școlile raionului Ungheni

Sursă foto: Victoria Tihonova

Radmila Popovici, poetă, originară din Florițoaia Veche, Ungheni
Acum, că am cu ce și cu cine să compar, chiar dacă perioada în care mi s-au perindat anii de școală medie a fost sovietică și se scria românește cu grafie chirilică (ceea ce aș fi dorit să nu mi se întâmple), spun ferm și tare că la Florițoaia Veche, satul meu sprijinit de pădure și câteva dealuri pitorești, s-a făcut școală bună! Și nu pentru că tata mi-a fost profesor de algebră, geometrie, fizică și desen liniar, obiecte care au fost și îndrăgite, și învățate temeinic de mine, ci pentru că din acea școală de la sat, un sat mic și nu prea apropiat de centrul raional Ungheni, am ieșit cu o gramatică excelentă la română (moldovenească pe atunci) și la rusă, cu o franceză bună, cu suficiente cunoștințe în biologie, obiectul preferat, dar și cu aptitudini în muzică, dans, pictură, în domeniul sanitar, care mi-au prins bine nu o singură dată. Istoria și chimia, recunosc, nu s-au prea lipit de mine. Prima, simțeam, că minte, iar a doua mă exaspera cu formule.

Când am mers la Călărași la Școala Pedagogică, o instituție excelentă în anii ’80-90, aveam pregătirea necesară pentru a fi printre primii. Chiar și la Universitate m-a ajutat temelia la care au pus umărul învățătorii mei din sat, pe care îi îmbrățișez cu gândul și cuvântul, atât pe pământ, cât și în ceruri.
Fie-vă luminat locul de veșnicie, dragii mei profesori Pavel Popovici (fizică și matematică) (scriu cu lacrimi, tată), Natalia Sanduleac (clasele primare), Lucia Cirimpei (limba rusă), Vera Candu (limba română), Claudia Mihai (matematică). Auziți-mi ruga și mulțumescul azi și ori de câte ori vă pomenesc. Fiți sănătoși și longevivi, Doamnelor și Domnilor profesori Georgeta Cucu (limba franceză), Ion Dumitraș (geografie), Ala Margarint (fizică), Ion Nica (sport), Gheorghe Ursachi (biologie și chimie). De asemenea, primiți plecăciunile mele, stimați Candu Nicolae, Maria Cirimpei, Eudochia Haliplii, Zina Cucu și toți acei pedagogi care mi-ați marcat personalitatea și destinul!
 

Octavian Ticu
Sursa: europalibera.org

Octavian Țîcu, doctor în istorie, multiplu campion național la box, participant la Jocurile Olimpice din Atlanta, originar din Costuleni, Ungheni:
Am avut noroc de oameni frumoși în școala medie din Costuleni, unde am învățat. Vreau s-o menționez, în primul rând, pe mama mea, Nadejda Țîcu, care mi-a fost și profesoară de istorie. Datorită ei am îndrăgit și eu istoria.
Cu drag îmi amintesc de Constantin Timofte, profesor de geografie, de Efrosinia Carp, profesoară de română și diriginta mea, de Gheorghe Baran, profesor de sport, antrenorul meu. Au fost și rămân pentru mine adevărate modele, le sunt recunoscător pentru toate.
Mihaela Jardan, medic neurolog  în Germania, originară din Ungheni:
Eu am avut parte de profesori foarte buni. Dar vreau să mulțumesc, în mod special, doamnei Galina Gheorghiță, profesoara mea de biologie. Vreau să-i mulțumesc, pentru că a avut mereu încredere în mine, m-a susținut și m-a învățat să învăț. Pe mine tata m-a motivat în alegerea profesiei, dar dânsa m-a convins că am făcut alegerea corectă.
Transmit felicitări și urări de bine tuturor pedagogilor, celor care, zi de zi, nu-și precupețesc forțele și sănătatea ca să educe tânăra generație, s-o facă mai instruită și mai pregătită pentru ziua de mâine.
Nicolae Paliț, interpret de muzică populară, originar din satul cetireni, Ungheni:
Cu drag îmi amintesc de Ion Tataru. Dacă nu greșesc, și acum e în activitate, la gimnaziul din Cetireni. El a fost profesorul meu de muzică. Chiar dacă dragostea pentru muzică mi-a venit de acasă, el a fost cel care m-a făcut să o îndrăgesc și mai mult.
Îmi amintesc deseori cu plăcere și de Ion Gorincioi, profesorul meu de fizică, am fost și vecini.  Diriginta mea, Maria Pascaru, în perioada când eram în clasa a IX-X-a, venise de pe băncile universității. Ne înțelegeam cu ea cel mai bine. Era o femeie înțeleaptă, care ne-a învățat pe noi, băieții, să dansăm un vals sau un tango.
Sigur că mi-amintesc și de profesorii mei de franceză, Pavel Racoviță, Elena Bulican, de Ion Tofan, porfesor de chimie. Ei sunt cei care ne-au altoit dragostea de a învăța, ne-au învățat să fim înțelepți. Chiar am în gând să le dedic profesorilor mei un cântec.
Le urez tuturor profesorilor să fie satisfacție în munca lor, care nu-i ușoară, să se bucure de rezultatele frumoase ale elevilor lor și, evident, să se mândrească cu noi, discipolii.

1 afișări

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *