FOTO | Tinerii care fac minuni. Liza a îmblânzit albinele

Liza Mămăligă
Liza Mămăligă

Cu trei ani în urmă, ”Expresul” a scris despre o tânără apicultoare din Todirești, Liza Mămăligă, care la ai săi 26 de ani conducea o afacere de familie.
După moartea tatălui său, Liza a luat în mâinile sale afacerea. Pe atunci, avea grijă de aproape 200 de familii de albine. În 2015, a început a produce și săpunuri organice din ceară și miere.
Iată că peste trei ani, la aproape 30 de ani, Liza nu a plecat din țară, cum au făcut-o mulți alți tineri, ci și-a continuat activitatea.
Pe la mijlocul lunii august, i-am făcut o vizită la prisacă, în apropiere de satul Elizavetovca.
La ora 11:00, Liza era deja la prisacă, gata de a verifica ce se întâmplă în marea comunitate a albinelor sale.
Aici se aude doar  bîzîitul lor, se simte miros de ceară, iar în jur – liniște, copaci și flori.
Insist să facem o plimbare printre stupi. Cu speranța că nu am să fiu înțepată, vreau să văd munca unei tinere într-o prisacă.
La moment, Liza are peste 80 de familii de albine hărnicuțe. Echipată corespunzător, în timp ce povestește despre succesele, dar și barierele în această afacere, tânăra scoate fagurii de miere pentru fotografii. Minunat.
Sprijin de la ODIMM
În acest an, Liza și-a înnoit prisaca cu 50 de stupi, fabricați în Polonia, și aceasta, grație unui proiect marca ODIMM – Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Tânăra spune că a participat în cadrul proiectului destinat pentru femei ”Business Academy for Women”, organizat ODIMM, de unde a fost finanțată cu șase mii de euro. Anume din acești bani și-a procurat stupii, dar și un aparat de topit ceară.
”Ne-a ajutat mult această finanțare. Noi câștigăm în fiecare an atât cât să acoperim cheltuielile și să plătim salariile. Practic, nu avem bani pentru investiții mari, nu putem accesa credite, căci nu avem mare lucru de a pune în gaj. Acești stupi nu i-am fi putut procura într-un număr atât de mare, dar, datorită ajutorului ODIMM, avem o șansă să ne dezvoltăm”, explică.
La Todirești are 30 de stupi, iar la prisacă încă 50, dar sunt vechi și nesiguri pentru albine, ei având peste 30 de ani.
”Stupii vechi nu mai sunt buni pentru iernat. Pe timp de iarnă, temperatura acolo e mică și albinelor le este frig. Astfel, ele consumă multă miere, ca să producă energie și să încălzească stupul. Dacă nu au rezerve pentru o iarnă lungă, pot muri. În stupii noi, însă, ele vor ierna mult mai bine, căci aceștia au izolare termică”, povestește Liza.
În plus, acești stupi sunt foarte ușori. ”Ei mai au și un fund igienic, unde se colectează polenul. E un avantaj mare pentru noi, polenul fiind foarte solicitat pe piață. Iar în timpul tratamentului contra unor paraziți, se vede foarte ușor dacă aceștia cad sau nu”, adaugă tânăra.
Speră la un an mai bun
În iarna trecută, albinele au iernat bine, comparativ cu iarna anului 2016-2017, când s-au pierdut mai multe familii. ”Sunt mulți factori care le pot afecta. Nu pot spune că doar din cauza stupilor vechi le-am pierdut. Poate tratamentul nu a fost bun, sau iarna prea lungă”, explică.
Și ”roada” obțiunută e diferită. Liza Mămăligă spune că a reușit să obțină cam aceeași cantitate de miere de salcâm ca și în anul precedent. Mai rău stau lucrurile cu mierea de floarea soarelui, căci a obținut doar jumătate din cantitatea anului trecut.
”Mierea din acest an e mai mult din flori de câmp, de pădure și e tare bună, dar e mai puțină”, precizează Liza, apoi continuă: ”Sunt ani în care avem mai puțină miere și, pentru a o vinde, facem un mixt. Chiar am început un mic proiect în luna martie – amestecăm mai multe feluri de miere, iar mixtul obținut l-am numit ”Nectarul Moldovei”. E foarte bun”.
Tânăra nu stă în loc. După săpunurile naturale, a început să producă batonașe alimentare din miere, fructe uscate, polen. Produce și lumânări, a ieșit pe piață cu miere și faguri.
Pentru viitor, spune că dorește să-și înmulțească familiile de albine și să le mențină sănătoase și productive și de ce nu, să mai poată procura stupi.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *