Democrația contează. Ce facem cu alegerile? Ce facem cu votul nostru?

Reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituților de educație și cultură, consilieri, dar și simpli cetățeni din raionul Ungheni au avut un dialog cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale. 
Evenimentul s-a produs pe 25 aprilie la Palatul de cultură din Ungheni.

Subiectul principal, așa cum era și de așteptat, a vizat alegerile, campaniile electorale. S-a vorbit despre modificările în Codul electoral, despre noile proceduri electorale, despre importanța participării la vot.
Circumscripții pentru votul uninominal
Publicul s-a arătat interesat și activ. În intervenția sa, Maria Buruiană, consilier municipal, s-a referit la stabilirea circumscripțiilor pentru votul uninominal și, în mod special, la divizarea raionului Ungheni.
”Astfel de întrebări adresează mai mulți alegători”, a precizat Rodica Ciubotaru, vicepreședinta Comisiei Electorale Centrale, după care a explicat că stabilirea circumscripțiilor respective a  fost făcută de o comisie specială.
”Nu pot să vă spun care au fost principiile și criteriile, conform cărora au fost create aceste circumscripții. Știu doar că a trebuit să se țină cont de numărul maxim și minim de cetățeni în fiecare circumscripție electorală”, a mai spus dânsa.
Morții pe listele electorale, ce facem cu ei?
Lisetele electorale care includ, de la alegeri la alegeri, numeroase persoane decedate este o problemă despre care se discută în permanență. La ea s-a referit și Anastasia Cojocaru, secretara consiliului local Chirileni. Potrivit dânsei, există cazuri când, practic, nu ai cum să iradiezi numele unei persoane din listele electorale, chiar dacă știi că e decedată.
Anastasia Cojocaru a venit și cu un exemplu concret. La Chirileni se știe exact despre doi localnici care au decedat în străinătate: unul în Germania, iar celălalt – în Ucraina. Ei însă continuă să figureze în listele electorale.
”Cum să procedăm? Oficial, nu dispunem nici de un act de deces al acestora?”, a întrebat dânsa.
Imediat a venit și răspunsul. Rodica Ciubotaru a recunoscut că în astfel de cazuri procedura este mai anevoioasă. ”Poate găsiți pe cineva care poate să vă transmită copia certificatului de deces, ca să aveți posibilitatea să scoateți persoanele respective din listă”, a făcut dânsa o sugestie.

Rude și cumetri în birourile electorale
Unul dintre foștii președinți de birou electoral, Alexei Ghebos, a atenționat că reprezentanții partidelor își desemnează, de multe ori, în birourile electorale cumetri, rude, unii dintre ei nelocuind măcar în acea localitate.
Rodica Ciubotaru a recunoscut că această problemă există ”Noi venim cu îndemnul ca formațiunile politice să fie mai atente în desemnarea rep­rezentanților lor în birourile electorale”, a spus dânsa.
În aceeași zi, și tinerii, viitori alegători, au participat la întâlnire, pentru a se informa despre primul vot, despre implicarea tinerilor în procesul electoral și necesitatea lor de a vota conștient.
”Am văzut un interes față de această campanie informativă pe care o desfășurăm din partea unghenenilor. Am avut o discuție interesantă. Mă bucur că alegătorii de aici sunt, în mare parte,  informați”, a declarat Rodica Ciubotaru pentru ”Expresul”.
Campania respectivă, cu genericul ”Democrația contează”, se va desfășura timp de două luni în 16 circumscripții electorale din republică.
Evenimentul  a fost organizat în cadrul Proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului  pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

1 afișări

One Comment

 • dacă ar consta ceva votul tău, atunci nimeni nu te v-a lăsa să votezi
  conștiința, omenia, educația…. ta contează, ea poate schimba
  electoralele sunt p-u principalii corupționeri (ad. guvernamentală) care pe rând, fiecare, copil, soră, soție, frate…..cumătru pus la perete, dur, dar este o decizie care foarte bune rezultate v-a arăta
  începând cu Curtea Constituțională care ne face cadouri cu președinți neconstituționali, guvern neconstituțional
  tot asta v-a crăpa odată și odată
  este aproape

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *