Puterea 4×4 îi cucerește și-i unește


Sunt căutători de senzații tari și adrenalină. Își turează motoarele la maximum în fiecare weekend. Se numesc offroad-iștii și îi poți găsi în toate cele trei raioane: Călărași, Nisporeni, Ungheni. Iar sportul pe care-l practică este cunoscut ca 4×4.

NOTĂ: offroad-ul reprezinta un ansamblu dintre om și mașină de teren, conceput de a trece peste obstacole pe care doar practicanții acestui sport o pot face. Pilotul și copilotul trebuie să parcurgă, la prima vedere, un traseu extrem. Este o continuă luptă de a te depăși pe tine însuțiu în condiții limită.

Balet pe patru roți prin noroi
Acest sport este practicat în cele trei raioane deja de doi ani. La Călărași, se înființează o echipă a celor pasionați de adrenalină în anul 2016. S-au ”molipsit” unul de la altul, spune Adrian Țurcanu, promotorul offroad-ului la Călărași, membru al clubului național ”Garage 4×4”.
”Împreună cu un prieten de-al meu am încercat aceste senzații. Ne-a plăcut și chiar în acel an am participat la Campionatul național de offroad”, povestește. De atunci, dealurile Călărașiului sunt cucerite în fiecare weekend de amatorii offroad. ”Suntem mulți.  La campionatul național merg trei-patru mașini, iar în zilele de duminică ne adunăm mult mai mulți priteni, cunoscuți  și mergem pe dealurile noastre”.
Au ajuns să fie o familie mare. Offroad-ul îi unește.
Plăcerea costă bani
La Nisporeni sportul este practicat din 2017. Dumitru Palade, membru al clubului național de offroad ”Garage 4×4”, spune că-și adună prietenii duminicile și colindă-n lung și-n lat dealurile.
”Ne-a  cucerit puterea motoarelor și mașinile mari. Nu este un mod obișnuit de a folosi mașina. Nu e o cursă obișnuită de zi cu zi. Dar în acest sport poți să-ți degajezi emoțiile la maximum”, explică el.
Dumitru zice că offroad-iștii scot mulți bani din buzunar pentru acest sport. Deşi maşinile arată ca oricare alt vehicul de teren, preţul poate să se ridice la zeci de mii de euro. Fiecare dintre acestea are câte un sistem de suspensie performant, gândit pentru competiţiile de 4×4, cu amortizoare rezistente etc.
”Cheltuim foarte mult pentru a echipa mașinile. Orice ieșire costă. Costă combustibilul, cantitatea căruia crește de două-trei ori în timpul unui campionat. Plus cauciucurile, pregătirea intensă a mașinii pentru competiții. Dar merită și noi suntem gata să lăsăm sume mari pentru adrenalină”, a recunoscut Dumitru Palade.
La Nisporeni sunt cinci posesori de mașini 4×4.
”Bizon offroad Ungheni”
 Și la Ungheni sunt bărbați  îndrăgostiți de zgomot de motoare și trasee dificile. Chiar dacă ideea ”Bizon offroad Ungheni” a venit în acest an, 2018, Oleg Antoci, unul din inițiatori, spune că pasiunea îi unește în fiecare duminică.
” Offroad-ul este un sport relativ sigur față de alte sporturi extreme, cum ar fi ”Formula 1”, spre exemplu. Aici e vorba de o viteză redusă, un teren accidentat și lipsa altor participanți în trafic, fiindcă noi alegem locuri unde să nu punem în pericol pe nimeni”, a explicat dânsul, subliniind, totodată, că e prematur să numească sport ceea ce fac acum. E mai mult o pasiune. ”Ne dorim să petrecem timpul frumos și deloc nociv, asta-i important”, a adăugat.
Membrii echipei din Ungheni, nu participă, deocamdată, la campionatul național, dar urmează.
Mobilizare peste tot
Apropo, în această iarnă, membrii echipelor de offroad au întins o mână de ajutor celor care au rămas înzăpeziți. ”De ce să nu ajuți, dacă mașina îți permite?”, au spus-o cu toții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *