Subvenții agricole pentru 2018. Startul depunerii cererilor a fost deja dat

Imagine simbol: Bani.md

Peste 43 de milioane de lei – atât au primit, sub formă de subvenții,  producătorii agricoli din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni în anul 2017.

Potrivit lui Valeriu Botnari, șeful Serviciul Teritorial Ungheni al Agenţiei de Plăţi şi Subvenţii pentru Agricultură, unghenenii au depus, anul trecut, 117 dosare de solicitare a subvențiilor, ei fiind urmați de călărășeni, cu 102 cereri pentru subvenții, și de nisporeneni, care au depus 97 de cereri.
Cei din raionul Ungheni au beneficiat, per total, de subvenții în valoare de 14 milioane de lei; cei din Călărași – de 14 milioane 765 mii de lei, iar cei din Nisporenide 14 milioane 717 mii de lei lei.
”A contat mult ce investiții s-au făcut. Cu cât investițiile personale au fost mai mari, cu atât mărimea subvențiilor a fost mai mare”, a explicat Valeriu Botnari, după care a continuat: ”Observați că la Nisporeni au fost oferiți mai mulți bani decât la Ungheni, deși cei de la Nisporeni au depus un număr mai mic de cereri? Aceasta înseamnă că acolo agricultorii au investit mai mult”.
În anul care a trecut, au fost oferite subvenții pentru tehnică și utilaj agricol, pentru sisteme de irigare, compensarea cheltuielilor la irigare, dotarea fermelor, procurarea animalelor de prăsilă și investirea în infrastructura post-recoltare, dar și pentru credite pentru dezvoltarea agriculturii.
Cine poate beneficia de subvenții? În ce condiții?
Ca să beneficiezi de subvenții în agricultură, trebuie să investești și tu, iar afacerea să fie durabilă. În plus, și poate cel mai important aspect e, să nu ai datorii la stat. Valeriu Botnari consideră că acest fapt îi face pe producătorii agricoli mai disciplinați.
Tinerii, care abia își lansează afacerea în domeniul agricol, dar și femeile au facilități în ceea ce privește obținerea subvențiilor.
Femeile și tinerii – privilegiați
Subvențiile pentru tineri se referă la anumite domenii: procesare, plantații multianuale, procurarea  animalelor de prăsilă, înființarea fermelor zootehnice, procurarea sistemlor de irigare. Drept ajutor de inițiere, ei beneficiază de o subvenție majorată cu 15%. La fel și femeile.
Totușți, există o mică diferență. Tinerii pot beneficia de acest adaus de 15% doar o singură dată, atunci când inițiază afacerea. Femeile, însă, în permanență.
Cu toate acestea, deocamdată, femeile nu se prea avântă să facă afaceri în agricultură sau, cel puțin, să solicite subvenții de la stat.
Anul trecut, au solictat subvenții doar 9 femei din toate cele trei raioane, numărul total al solicitabnților fiind de 316. Și numărul celor care au inițit o afacere în agricultură a fost foarte mic, fiind depuse pentru subvenționare doar 14 dosare.
Start cererilor de subvenții pentru 2018
La 1 februarie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat Campania de depunere a cererilor de obținere a subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, campanie  care va dura până la 31 octombrie.
Potrivit lui Valeriu Botnari, este pentru prima dată când campania respectivă este lansată atât de devreme. ”Anterior, începeam recepționarea cererilor prin iulie-august, pentru că regulamentul era aprobat cu întârziere. În 2017, însă, a fost aprobat un regulament valabil pe o perioadă de cinci ani, astfel ca agentul economic să simtă o stabilitate”, a menționat dânsul.
Cererile deja au început să vină. La cinci zile de la lansarea campaniei, fuseseră depuse trei cereri și toate trei – din raionul Ungheni.
Profitând de ocazie, Valeriu Botnari a făcut un apel către agricultori: să nu lase perfectarea actelor pentru subvenții pe ultima sută de metri. Or, vorba ceea, lucrul lăsat de azi pe mâine așa și rămâne.
Potrivit AIPA, mărimea sprijinului financiar, acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin, nu poate depăși suma de trei milioane de lei. Pentru grupurile de producători, plafonul este de 4,5 milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *