La maternitățile din regiune fără sesiuni foto

În maternități vor fi amenajate spații gratuite pentru sesiunile foto la externare. O decizie în acest sens a fost  luată după ce mai multe mămici au relatat pe rețelele sociale că ar fi fost obligate să achite sume mari pentru fotografii la externarea dintr-un spital din capitală.

Maternitatea din Ungheni


Ce spun medicii și ce se întâmplă prin maternitățile din afara Chișinăului?
La UNGHENI există de mult timp un astfel de spațiu, frumos amenajat și colorat. Șeful maternității, Nicolae Șchendrea, susține că e necesar un astfel de spațiu, e frumos când externezi mama și copilul într-o ambianță plăcută. Dar…
”Noi vrem condiții favorabile pentru mamă și copil, apă caldă, confort în saloane, servicii de calitate, iar sesiunile foto le pot face când își doresc, nu neapărat  la noi”, a subliniat dânsul, după care a făcut o remarcă: ”Spațiul pe care-l avem le permite să facă poze, doar că nu prea am văzut ca lumea să facă aici sesiuni foto”.
La maternitatea din CĂLĂRAȘI, potrivit Silviei Bobescu, directoarea Spitalului raional, nu există un spațiu special, destinat pentru sesiuni foto. Există doar o cameră de externare, unde copilul este oferit părinților de către medic și asistenta medicală.
”Cred că în obligațiunile noastre profesionale nu trebuie să intre crearea unui astfel de spațiu pentru sesiuni foto și așa mai departe. Noi trebuie să asigurăm condiții mamei și copilului, să le acordăm servicii de calitate și atât. Nu este o problemă, dacă mama își fotografiază copilul în salon, nimeni nu-i interzice. Dar majoritatea fac poze în fața maternității, când scoate copilul afară”, explică Silvia Bobescu.
Există un spațiu special și la maternitatea din NISPORENI. ”Practic, maternitățile de mult timp au spații de externare a copilului. Acolo copilul este îmbrăcat, este dat părinților. Acolo vin și rudele să-l întâmpine cu flori și baloane. Consider că e necesar să existe un astfel de spațiu, căci nu poți să le dai drumul tuturor în salon, e interzis, căci pot aduce cu ei  infecții, boli”, a subliniat și Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional din Nisporeni, după care a specificat: ”Acest loc le permite și rudelor, și părinților să vină și să facă și poze dacă doresc. Fotografiile nu intră în obligațiunea spitalului. Dar nu prea am văzut să facă cineva acolo sesiuni foto”.
Reamintim că, anterior, un grup de mămici au adresat o petiție ministerului de resort, cerând reglementarea procedurii de externare din maternități ”într-un mod ce nu ar deranja intimitatea familiei”. Ele au mai solicitat interzicerea oricăror servicii fotografice contra plată, dar și amenajarea obligatorie a unei zone de ieșire.
Care e practica în străinătate?
Am solicitat o ungheneancă, stabilită cu traiul în Germania, să vorbească la acest subiect.
Mihaela Jardan: ”Da, există serviciu foto în maternitățile din Germania. Acest serviciu e prestat de o persoană angajată oficial de spital, cu salariu fix.
În prima sau a doua zi după ce s-a născut copilul, te vizitează în salon și îți expune oferta, foarte detaliat. E foarte important acordul părinților de a fotografia copilul, acordul se dă în scris, cu semnătură.
Dacă ești de acord, se fixează a doua zi o oră și persoana respectivă vine în salon pentru a fotografia micuțul. Ședința foto durează vreo 10 minute.
Dacă ești de acord, o poză va fi publicată pe pagina spitalului și într-un ziar local.
În circa 2 săptămâni primești un pachet acasă cu poze aparte, cu ilustrate cu poza copilului, ca să le poți expedia rudelor și prietenilor, un tablou mare cu copilul, poze mai mari grupate, un album foto, CD cu poze.
În acest pachet e și oferta completă, poți păstra ce vrei din pachet și plătești doar pentru ce păstrezi, restul se trimite înapoi gratis.
Banii îi transferi pe un cont bancar, e emisă și o factură.
Noi am păstrat tot și am plătit un preț tare rezonabil.
E greu să te deplasezi ca să faci o ședință foto cu un nou-născut, plus că și costă mai mult. Așa că pentru noi a fost soluția ideală.
Dacă nu vrei să păstrezi nimic din pachet, îl trimiți înapoi fără nicio problemă, 1-2 poze le primești oricum gratis”.

One Comment

  • La maternitatile din regiune… E DEZASTRU, COSMAR, UUUUURREAAAATTT DE TOT! PENTRU MINE E UN VIS URAT CARE DEJA DE 9 ANI E CU URMĂRI GRAVE , ATÂT FIZICE CÂT ȘI PSIHOLOGICE!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *