Fetițe vaccinate azi, femei sănătoase în viitor

1400 de fetițe, în vârstă de 10 ani, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni  vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansa, la începutul lunii decembrie, campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV) din cadrul programului GAVI pentru anii 2017-2018. Mai pe înțelesul tuturor, campania de vaccinare a fetițelor împotriva cancerului de col uterin.
Vaccinurile vor fi administrate gratuit și se planifică imunizarea, benevolă, a unui număr de 15 mii de fetițe, născute în anul 2007.  Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin șase luni între ele.
Urmează ca și părinții să accepte vaccinarea.
Medicii din regiunea noastră afirmă că majoritatea părinților aprobă această vaccinare.
Am telefonat la centrele de sănătate publică, pentru a afla care este situația în fiecare raion în parte și ce părere au specialiștii despre această campanie de vaccinare.
La UNGHENI au fost aduse 700 de doze de vaccin.
Potrivit lui Sergiu Talmaci, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, vin deja  părinții împreună cu fetele lor de 10 ani, pentru a fi vaccinate.
”Noi trebuie să le explicăm clar că efectul acestui vaccin se va observa aproximativ pe la 30 de ani, perioada în care femeile sunt predispuse la această boală. Iată atunci se va observa rezultatul. ”Noi investim azi în aceste fetițe, ca, peste ani, să le vedem sănătoase”, a subliniat medicul.
Tabloul, însă, nu e atît de roz cum s-ar părea la prima vedere. ”Vaccinarea se desfășoară, vin, cu fetițele lor, mămicile bine informate. Totuși, continuă să existe suspiciuni din partea multor părinți, căci aceștia citesc în internet orice, nefăcând diferența într-o informația adevărată și una falsă”, a făcut o remarcă Sergiu Talmaci, după care a recomandat site-urile Ministerului Sănătății, al Centrului Sănătate Publică, unde sunt plasate doar informații veridice. Anume de aici ar trebui să se informeze cei intetresați, a sugerat medicul.
”Uitați-vă în România ce se face. Cică, au început cu democrație și fiecare a ales ce a vrut. Acum ce avem acolo? Cea mai mare epidemie de rujeolă din Europa. Deja au decedat, din cauza acestei boli, peste 30 de copii.  Eu cred și sunt convins căcetățenii noștri, cei care au fetițe, vor conștientiza necesitatea vaccinului contra can erului de col uterin”, a mai spus, la final dânsul.
360 de fetițe vor fi vaccinate la CĂLĂRAȘI.
”Vaccinarea a început. Vin mamele cu fete, noi le explicăm toate detaliile și ne străduim să le  convingem de necesitatea și eficiența acestui vaccin”, ne-a spus Alexandru Baltaga, șeful secţiei igienă de la Centrul Sănătate Publică din Călăraşi.
Potrivit dânsului, până acum, părinții s-au arătat deschiși, nu am existat nici un fel de  neînțelegeri.
”După cum au raportat medicii de familie de la centrele de sănătate din raion, fetițele vin la vaccinare împreună cu părinții, nu sunt probleme”, a menționat medicul.
La NISPORENI au ajuns 340 de doze de vaccin.
”M-au telefonat unii medici de familie și m-au informat că sunt cazuri când mamele nu acceptă ca fetițele lor să fie vaccinate. Deocamdată, nu cunosc explicațiile lor, din ce cauză refuză. Probabil, se tem”, a spus, din start, Ion Ciubotaru, medic-șef al Centrului Sănătate Publică Nisporeni.
Și el a dat vina pe informațiile false, răspândite în internet. ”Mulți scriu că acest vaccin va avea un impact negativ asupra organismului și fetițele care îl vor administra nu vor putea avea copii. Total greșit. Noi vom iniția o campanile de informare, ca să le explicăm mămicilor care este cu adevărat beneficiul acestor vaccinuri”, a mai spus doctorul.
NOTĂ:
Vaccinarea respectivă va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV.
Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale.
Până la distribuirea pe piață a vaccinului, acesta a fost testat timp de aproximativ 15 ani.
Vaccinul contra cancerului de col uterin a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete deja în 74 de țări ale lumii.
În rezultat, aici numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus drastic, iar vaccinul respectiv a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin.
În Republica Moldova, în anii 2010-2016, s-au înregistrat, anual, câte aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și câte circa 170 de decese cauzate de această maladie.
Apropo, vaccinul este eficient sută la sută dacă este administrat înaintea începerii vieţii sexuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *