Învățământul dual. Mai multe cadre muncitorești calificate

La Ungheni și Călărași învățământul profesional dual se pare că va prinde rădăcini în acest an. Nisporeniul e deja în sistem și e un exemplu de funcționare a acestuia.
Despre aceasta s-a discutat la o sesiune de informare cu genericul: „Oportunitățile oferite de învățământul dual în formarea cadrelor muncitorești calificate”, care a avut loc la filiala Ungheni a Camerei  de Comerț și Industrie, la începutul lui decembrie.
 
NOTĂ:
Învățământul dual este o formă de pregătire care asigură o forță de muncă calificată, conform nevoilor pieții, deoarece acest proces presupune participarea activă a agenților economici. Învățământul dual este pilotat în Republica Moldova începând cu anul 2014, iar în prezent, circa 22 instituții de învățământ efectuează formarea profesională prin sistemul dual, în colaborare cu 49 agenți economici parteneri.
În deschiderea evenimentului, Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie, a ținut să menționeze că învățământul profesional tehnic în Republica Moldova este necesar ca niciodată, căci lipsește forța de muncă, iar calificarea unor muncitori este joasă. ”Sistemul dual este acea verigă, care va asigura pregătirea cadrelor calificate, prin crearea unor parteneriate între școlile profesionale și întreprinderile de diverse ramuri ale economiei naționale”, a subliniat Serghei Cladco.
La ora actuală, potrivit Rodicăi Bivol, manager principal al Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași beneficiază de acest sistem doar două companii și ambele la Nisporeni.
”Sunt două exemple bune. Elevii Școlii Profesionale din Nisporeni, în colaborare cu două întreprinderi de aici, pregătesc, grație învățământului dual, cusători, cizmari”, a precizat dânsa.  Au apărut primele solicitări pentru un astfel de sistem de învățământ și la Ungheni.
”Suntem în discuții cu câțiva rezidenți a Zonei Economice Libere din Ungheni, cu alte întreprinderi, care și-au manifestat interesul pentru pregătirea cadrelor prin învățământul dual. Și la Călărași suntem în discuții. Acolo avem, deoca,dată, doar două companii interesate de acest proces”, a mai spus Rodica Bivol.
Sesiunile de informare a agenților economici și reprezentanțilore școlilor profesionale sunt organizate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în colaborare cu proiectul ”Reforma Structurală a Învățământului Profesional Tehnic în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.

One Comment

  • M-aș bucura mult , dacă ar prinde rădăcini. Acest sistem dual e răspândit pe larg in Germania și îmi place mult acest mod de abordare a învățării unei meserii . Tinerii se distrag foarte repede de la ore, deaceea atunci când se confruntă cu realitatea și când trebuie să aplice in practică cunoștințele teoretice le este foarte greu. Acest sistem însă le permite să fie conectați la realitate și să învețe muncind , nu doar stând in băncile școlare .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *