Impresionat, dar și supărat după un Forum de la București

Ceea ce se face la noi, nu e agricultură adevărată. Este concluzia lui Nicanor Buzovoi, directorul unei întreprinderi agricole din Pîrlița, Ungheni, el și președintele Asociației producătorilor de cereale din Republica Moldova, pe care a reconfirmat-o după ce a participat la Forumul Internațional de Agricultură de la București (RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum).
A fost unicul reprezentant din Republica Moldova la acest eveniment de anvergură, unde sunt prezentate bune practici și modele de succes din agricultura românească și internațională.
”A fost o întâlnire a fermierilor din aproape toată lumea, din SUA, din vreo 18 țări din Europa de Vest, din Ucraina, Belarus… Desigur, cei mai mulți au fost din România. Ei ne-au arătat ce fac la ora actuală, cum lucrează. Au o politiă agricolă în dezvoltare. Am luat cunoștință de succesele lor. Mai pe scurt, am avut ce prelua din experiența lor”, a precizat Nicanor Buzavoi, după care a concuzionat: ”Majoritatea fermierilor din Republica Moldova sunt departe de o agricultură productivă și de succes”.
Dânsul a explicat și de ce. Pentru că nu există surse financiare suficiente, iar statul aproape că nu subvenționează agricultura.
”În România, indiferent de ce semeni, la un hectar ai o subvenție de 175 de euro din partea statului. Dacă eu am peste două mii de hectare și aș beneficia de o asemenea subvenție, vă imaginați câte aș reuși să fac? Aș putea procura tehnică nouă și performantă, plata muncii ar fi altfel. Atunci am putea folosi pe deplin tehnologiile moderne”, a explicat agricultorul, apoi a acentuat: ”Noi știm ce trebuie să facem, dar nu ne ajung bani ca să putem să facem tot ceea ce ne dorim și schimbăm ceva”, zice.
”La noi, până azi, se seamănă cu semințe din pod”
Potrivit lui Nicanor Buzovoi, o bună parte din agricultori continuă  să facă agricultură așa cum pot, cu forțele proprii. ”Cu părere de rău, până-n ziua de azi se seamănă cu semințe din pod”, face o remarcă, apoi continuă: ”De ce eu obțin o recoltă mai mare la cereale? Parcă e aceeași ploaie, aceleași condiții meteo, dar rezultatul e diferit. Pentru că eu folosesc semințe de elită. Ar fi acceptabilă și sămânța din prima reproducție. Dar la noi se seamănă cu semințe de vreo patru-cinci ani și apoi ne mirăm de ce avem roadă puțină. În plus, nu se ară la timp, pământul nu se lucrează așa cum ar trebui, nici analiza solului nu se mai face cum trebuie. Dar ele sunt necesare, dacă vrei să ai roadă bună”.
Nu doar lipsa banilor e de vină
Fiind întrebat cu ce nou a venit de la Forumul de Agricultură din România și cum are de gând să transmită informația colegilor săi fermieri, Nicanor Buzovoi a spus că mulți din agricultorii noștri nu sunt tare interesați de a afla ceva nou.
Pe angajații întreprinderii pe care o conduce îi va informa neapărat. ”Avem o sală de conferințe, unde organizăm, periodic, ședințe cu specialiștii, cu fermierii. Desfășurăm seminare, trainunguri. Dar, trebuie să recunosc, agricultorii noștri nu sunt tare interesați de nou”, a precizat dânsul.
Potrivit agricultorului pârlițean, ca să faci o agricultură performantă, trebuie să experimentezi, să analizezi, să te informezi în permanență.
Pe de altă parte, contează mult banii pe care îi ai. ”Ce folos e că știi ce trebuie să faci, ce să folosești, dacă nu ai cu ce cumpăra produsele sau utilajele necesare? Dacă aș fi subvenționat, poate că m-aș apuca să investesc în utilaje, aș fi mare gospodar. Aș face ceea ce cu adevărat se cere pentru a obține cele mai bune rezultate”, a spus, la final, Nicanor Buzovoi.

8 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *