FOTO. Iarmarocul de la Ungheni, model pentru români


La grădinița ”Steluța” din orașul Ungheni s-a dat start sărbătorilor de iarnă. Copii, dar și părinți au participat la un iarmaroc de iarnă. Ceaiul fierbinte și biscuțiții au fost cele mai solicitate produse. Nici brăduții sau decorațiunile nu au stat neatinse, iar jucăriile pentru brad au fost procurate printre primele.
”Noi încercăm să-i deprindem pe copii cu frumosul tradițiilor și cred că ne reușește de fiecare dată să-i impresonăm atât pe ei, cât și pe părinți. Copiii care merg la grădinița ”Steluța”, cunosc deja cum să negocieze prețurile. Noi îi învățăm puțină educație economică. Chiar să-i ascultați, ne întreabă cât costă, dacă putemle vindem două produse  la același preț.”, mărturisește educătoarea, Aliona Grușca.
Zeci de părinți au scos din buzunare de la 5 la 50 de lei pentru a cumpăra copiilor dulciuri, jucării, brazi și decorațiuni. ”E o super-idee, noi suntem încă în grupa mică, am venit doar să cumpărăm câte ceva, nu suntem implicați. Important ca ai noștri copii să învețe câte ceva din aceasta, să fie veseli și să se simtă bine la grădiniță”, Tatiana Gangan, părinte.
Pentru sărbătoarea Crăciunului, Petru Lițiu, consului Oficiului Consular al României și-a procurat și dânsul ornamente. ”E foarte bine ce se întâmplă. Copii sunt educați și simulați să gândească creativ. Sunte pregătiți pentru vârsta de maturitate. Ei sunt, de fapt, speranța noastră”, menționează consulul.
Oaspeți din România la iarmaroc
Directoarea și câțiva educători de  la o grădiniță din Iași au venit pentru un schimb de experiență, dar și pentru a încheia un acord de parteneriat între cele două instituții de pe cele două maluri ale Prutului.
Liliana Aioanei, directoarea Grădiniței cu Program Prelungit, numărul 25 din Iași, povestește că legătura dintre aceste două grădinițe a început anul trecut. ”Ne bucurăm că  am creat acest parteneriat cu grădinița ”Steluța” din Ungheni.  Noi am avut și anul trecut parteneriat, doar că la nivel de grupă. O colegă de-a noastră, care a ajuns la dumneavoastră printr-un proiect de voluntariat avea o cunoscută aici la grădiniță. Iată ele au făcut această legătura la nivel de grupă, anul trecut, dar mai apoi s-a extins proiectul  la nivel de unitate, în acest an”, declară pentru ”Expresul”, Liliana Aioanei.
Proiectul cuprinde vizite și schimb de experiență între cele două grădinițe. Astfel, prima vizită a fost făcută chiar la iarmarocul de iarnă. ”Este un iarmaroc minunat.  Noi am primit deja daruri de Crăciun de la colegii noștri de la grădinița ”Steluța”, urmează să împodobim bradul din darurile dumnealor și vom scrie de unde este, pentru ca ai noștri copii să cunoască. Vă admirăm foarte mult. Ca și activități cu copii, în special cee artistice sunt extraordinere. De multe ori ne întrebăm cum de reușesc  colegile noastre să facă așa ceva. Sincer, noi nu reușim. Această activitate de astăzi vreau să o pun în practică la Iași. Am învățat lucruri foarte importante, doamna Lucia e un manager minunat. Deasemenea, vom face și noi un parc  în curtea grădiniței și iarmarocul ne va fi un prim pas” , explică Liliana Aioanei.
Banii colectați la iarmaroc vor fi cheltuiți în folosul grădiniței.
Urmăriți mai jos o galerie foto:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *