Zona Culei – într-un proiect-pilot

Un program absolut nou pentru Republica Moldova va fi implementat în raionul Ungheni. Este vorba de LEADER, care vine cu noi oportunităţi de dezvoltare rurală. E un program-pilot, de care vor beneficia locuitorii din zona Cornești sau, altfel spus, localitățile din regiunea Culei.
Despre  aceasta s-a discutat la începutul lui noiembrie, în cadrul unei întâlniri a președintei raionului Ungheni, Ludmila Guzun, cu  experții din Estonia, alături de fostul ambasador a  Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, și reprezentantul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Viorel Chivriga.
Potrivit președintei, esența programului este de a unifica eforturile autorităților publice locale, ale antreprenorilor și cetățenilor pentru identificarea și prioritizarea problemelor care există în regiune.
Grupul creat îl va avea ca lider pe primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug. Împreună cu ceilalți primari, agenți economici și cetățeni, vor crea o strategie unde vor identifica problemele ce urmează a fi soluționate în regiunea lor.
Programul respectiv, de fapt, de bazează pe experiența Estoniei și estonienii au promis că unele proiecte din strategia elaborată vor fi finanțate de ei.
De ce regiunea Cornești?
”Nivelul de dezvoltare în această regiune este slab, iar densitatea populației – mai mică decât în alte părți. E tocmai ceea ce se cere în programul respectiv, căci scopul este de a crește nivelul de dezvoltare economică”, a explicat Ludmila Guzun.
Grupul de lucru se va axa pe diverse domenii, printre care: mediu, produse locale și agricultură, turism, comunicare, cultură.
LEADER este sprijinit de Estonia prin intermediului IDIS ”Viitorul”. Doar două raioane vor beneficia inițial: Ungheni și Ștefan-Vodă.

1 afișări

2 Comments

  • Un program raional privind sustinerea dezvoltarii zonei Cula a fost elaborat pentru perioada anilor 2007- 2011,dar care nu a avut suport financiar.Ma bucur ca s-a revenit la acest program. Este binevenit si grupul de initiativa care il are ca lider pe primarul s.Magurele,Sergiu Bodrug.Succes!!!

    Reply
  • Va multumim,Dna Ludmila Guzun, Presedinta raionului Ungheni si tuturor celor implicati, pentru ca ati selectat zona Cula pentru implementarea Programului LEADER.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *