Va fi la Nisporeni o sub-zonă economică?

Zona Economică Liberă (ZEL) din Ungheni își dorește extinderea. A pus ochiul pe… Nisporeni.

Un grup de lucru, compus din reprezentanți ai Minsiterului Economiei, Zonei Economice Libere  „Ungheni-Business” și ai GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei), s-au deplasat, pe 15 noiembrie, la Nisporeni, unde au avut o întrevedere cu primarul Grigore Robu.
S-a discutat despre posibilitatea deschiderii unei filiale a Zonei Economice Libere aici.
”Noi am  propus mai multe destinații pentru amplasarea acestui obiect industrial, experții urmează să se expună cu recomandări la acest subiect. Eu zic că am avut o discuție constructivă și avem speranțe că această filială va fi deschisă la Nisporeni”, a declarat pentru ”Expresul”, Grigore Robu.
Primarul a subliniat că acest proiect de creare a unei filiale ZEL aici este salutat  și de Ministrului Agriculturii si Mediului, Vasile Bîtca, fostul președinte al raionului Nisporeni.
”Deschiderea unei astfel de filiale la Nisporeni este foarte importantă. Vă zic, nu este un moft al primarului, dar o responsabilitate de a crea noi locuri de muncă pentru cetățenii orașului, mai ales că acum lucrăm intensiv la infrastructură, condiții și așa mai departe. Revenirea cetățenilor plecați peste hotare este importantă pentru noi. Pentru aceasta, însă, e nevoie să le oferim locuri de muncă acasă”, a specificat Grigore Robu.

”E prematur să spunem că va fi o filială a zonei economice la Nisporeni”
”Ne-am deplasat la Nisporeni pentru a vedea ce pot oferi, ce spații, ce terenuri, pentru o eventuală filială a Zonei Economice Libere. Dar nu este încă garantat că o vom deschide la Nisporeni, sau la Călărași. Suntem abia în căutare de terenuri pentru a ne extinde. Dar această  extindere trebuie să treacă prin mai multe etape. Trebuie efectuat un studiu de fezabilitate, e necesar să vedem dacă este oportun să deschidem acolo, mai trebuie să studiem forța de muncă. Pentru toate acestea e nevoie de timp, așa că mai durează. E prematur să spunem că va fi acolo o filială. Vom putea spune acest lucru doar atunci când va exista un proiect sau chiar o lege”, a declarat Natalia Iepuraș, administratoarea ZEL  „Ungheni-Business”.
Dânsa a prcizat că nu e vorba de o Zonă economică liberă, ci de o sub-zonă sau filială.

Motivul extinderii
”În prezent, nu mai avem terenuri pentru noi proiecte ale investitorilor.La Ungheni, peste 80% din teritoriu este deja valorificat, de aceea și suntem în căutareaunor noi spații și terenuri.
Fiindcă este mai aproape, am început cu Nisporeniul. Am văzut și am analizat câteva puncte strategice. Am discutat și cu Călărașiul, dar acolo e mai puțin probabil să fie deschisă o sub-zonă, căci ei nu au terenuri consolidate. În plus, am observat o mai mare deschidere a primarului de Nisporeni”, a explicat Natalia Iepuraș.
Notă: Zona Economică Liberă „Ungheni-Bussines” a fost lansată la 25 iulie 2002 și este, la ora actuală, una dintre cele mai de succes zone economice libere din Republica Moldova.  La 1 ianuarie 2017, volumul total al investițiilor în ZEL a depășit 70 milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *