Mesager al tinerilor din toate localitățile

Foto - simbol
Foto – simbol

Pe 14 noiembrie, președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării privind dezvoltarea unui Centru de Tineret la Ungheni.
Va fi unicul centru de acest gen din regiune.
Cea care a promovat un astfel de centru la Ungheni și care ascultă problemele tinerilor din raion de mai bine de 14 ani este Tatiana Lazăr, specialist în domeniul tineret și sport din cadrul Direcției Educație. Dânsa a menționat că astfel prinde contur un vis al tinerilor din Ungheni, dar și al ei personal.
”Am menținut mereu Consiliul Raional de Tineret, am lucrat cu tinerii, le-am auzit doleanțele, dar ideea este că nu reușeam să ajungem la fiecare tânăr din raion, oricât de tare ne-am fi dorit. În perioada județului, în primării activa câte un responsabil de domeniul tineret și era foarte ușor de lucrat. Acum e mai dificil, pentru că nu avem astfel de specialiști. Centrul pe care ni-l dorim și urmează să fie deschis va fi un mesager al tinerilor din toate comunitățile”, a explicat Tatiana Lazăr.
De unde vine inițiativa și cine va finanța programul?
Inițiativa este a Ministerului Tineretului și Sportului, preluată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Este un program de dezvolatre pentru tineret. Toate raioanele au avut ocazia să aplice la acest program, doar că numai nouă dintre ele au reuișit.
Deși sunt resurse puține, totuși conducerea raionului este dispusă să susțină și să contribuie la acest program.
Pentru perioada 2017-2022, ministerul își ia angajamentul să vină anual cu câte un grant pentru organizarea activităților de tineret în cadrul Centrului respectiv. Apropo, finanțarea va fi 50 la 50. Adică, cât va oferi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, tot atât va oferi și Consiliul Raional.  Pentru anul 2018, sunt planificate 100 mii de lei, câte 50 mii fiecare.
Unde va activa Centrul de Tineret?
Se propune ca Centrul de Tineret să fie deschis în orașul Ungheni, în incinta Centrului Educațional. O filială va fi deschisă și în orașul Cornești, în Gimnaziul ”Dimitrie Cantemir”. Conducerea raionului va pune în discuție și extinderea filialelor, dar, deocamdată, vor activa, începând cu anul 2018, doar aceste două centre de tineret. În luna ianuarie va fi organizat și concursul pentru selectarea specialiștilor care vor munci aici.
Ce presupune Centrul de tineret?
Instituția nou-formată va acorda consultanță tinerilor, va monitoriza activitatea Consiliului Raional de Tineret. ”Acest centru presupune o dezvoltare și gestionare a politicilor de tineret  în raion”, a specificat Tatiana lazăr, după care a continuat: ”Tinerii din localități nu sunt răi, ei doar nu sunt ghidați. Mulți dintre ei nici nu cunosc ce se organizează pentru ei, ce oportunități au. Spre exemplu, majoritatea nu știu că există pentru ei cursuri de orientare profesională.  Eu sper ca acest Centru să-i ”dezghețe” un pic și să le ofere posibilitatea de a fi mai activi”.
Centrul de Tineret va deschide noi oportunități  pentru  dezvoltarea activităților pentru tineri, în prim-plan va fi orientarea profesională, voluntariatul, dar și petrecerea timpului liber.
Notă: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va acorda autorităților publice locale raionale suport pe trei dimensiuni: dezvoltarea profesională a resurselor umane din cadrul centrelor de tineret (manageri și specialiști în lucrul de tineret), suport pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a centrelor de tineret (echipament lT și mobilier), sprijin financiar în vederea dezvoltării programelor raionale de granturi pentru inițiativele sau proiectele de tineret ale organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.
Pentru dotarea centrelor de tineret, din bugetul Ministerului a fost achiziționat mobilier și echipament IT în valoare de 5 milioane de lei, iar pentru dezvoltarea serviciilor de tineret sunt planificate alte 8 milioane de lei anual, pentru perioada 2017-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *