La Bruxelles, în Parlamentul European

Pe 8 noiembrie, am avut șansa, alături de colegi din alte cinci redacții regionale din Republica Moldova, să discutăm cu europarlamentara Rebbecca Harms.

Notă: Rebecca Harms este copreședinta grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din 2009. Este deputată în Parlamentul European din 2004, concentrându-se asupra energiei, a politicii climatice, a protecției consumatorului și a relațiilor UE-Ucraina. Rebecca Harms a fost, anterior, președintă și membră a Grupului Ecologic din cadrul Parlamentului regional al Landului Saxonia Inferioară. Viața sa a fost modelată de lupta împotriva energiei nucleare.
De meserie, este grădinar și realizatoare de filme documentare, Rebecca Harms a fost, în 1977, unul dintre fondatorii primelor grupări activiste ale cetățenilor împotriva energiei nucleare.
Răspunsurile dânsei la întrebările adresate au fost pe cât se poate de directe.
Rebbecca Harms a declarat de mai multe ori și a insistat să spună că Republica Moldova trebuie să respecte condițiile Comisiei Europeane, să implementeze reforme, dar și să respecte opinia Comisiei de la Veneția.
Cu ochii pe Republica Moldova
”Republica Moldova, ca și Ucraina și Georgia, sunt țările din Parteneriatul Estic, care au anumite realizări importante. Cunoaștem din experiența țărilor dezvoltate că procesul de reformare este greoi, iar statele membre ale Parteneriatului Estic depun eforturi colosale pentru a trece prin  acest proces, astfel că reformele decurg diferit în fiecare țară”, a explicat europarlamentara, după care a continuat: ”Când s-a văzut aici, în Uniunea Europeană, protestul din Republica Moldova de acum doi ani, s-a înțeles că reformele nu sunt sesizate de cetățenii simpli și că sărăcia este în creștere, iar lupta cu corupția nu se face simțită. În acel moment, a fost și o concluzie pentru UE: ca, în cadrul procesului de reforme, să se acorde o atenție sporită, în primul rând, statului de drept, ca justiția să fie corectă, iar instituțiile publice și de drept să fie transparente. O prioritate ar trebui să fie și lupta cu corupția. Republica Moldova a ajuns în atenția Uniunii Europene și din cauza furtului miliardului, problemă ce nu s-a rezolvat și nu se cunoaște finalitatea acestui proces. De aceea urmează să fim și în continuare cu ochii pe Republica Moldova”.
Sărăcia și corupția
Rebecca Harms s-a referit și la partidele de la guvernare, care au schimbat sistemul electoral, astfel încât să rămână la guvernare.
Cu toate acestea, dânsa a avut și cuvinte de încurajare pentru Republica Moldova, reiterând faptul că este o istorie de succes printre țările Parteneriatului Estic și că are șanse în continuare să progreseze. Dar…
”La momentul actual, nu există voință politică de a lupta cu corupția, de a asigura transparența decizională. În condițiile când există și sărăcie, și corupție, e mult mai greu să progresezi și să faci reforme, astfel ca cetățeanul să trăiască mai bine”, a subliniat europarlamentara.
Probleme interne nu vor fi rezolvate de UE
”Cetățenii trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană nu poate forța lucrurile în țara dumneavoastră sau în alte țări partenere. De fapt, toate statele au luat decizii independente, atât la nivel de cetățeni, cât și politic.
După căderea zidului din Berlin, destrămarea URSS și declararea independenței statelor membre ale URSS, fiecare și-a anunțat calea pe care vrea să meargă înainte.
Pentru Uniunea Europeană este important ca stabilitatea să fie nu doar în interiorul comunității, dar își dorește să aibă pace și în vecinătatea sa, pentru a putea să ofere suport atunci când este dorință și deschidere”, a accentuat Rebecca Harms.

1 afișări

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *