Covorul fermecat de la Ungheni

Un covor mare și frumos alături de un monument al lui Ștefan cel Mare a atras privirile tuturor celor prezenți în Piața Independenței pe 14 octombrie. Nimeni nu a trecut indiferent. Dimpotrivă, oamenii nu-și dădeau rândul să se fotografieze acolo.
”Pentru noi a fost o surpriză, mai ales că avea pe el notat 555 de ani, aniversarea orașului Ungheni. Am rămas impresionați și de monumentul lui Ștefan cel Mare”, a recunoscut primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.
De unde covorul? De unde monumentul? De la ”Covoare-Ungheni”! Simplu.
Dar am mai avut câteva întrebări. De unde a venit ideea? De ce cu inscripția ”555” pe covor și monument?
Tare greu am mai obținut răspunsul!O zi întreagă am așteptat, ca Igor Casian, directorul general al SA ”Covoare-Ungheni”, care, apropo, nu a dorit să răspundă oral, ci a solicitat întrebările în scris, ne-a trimis câteva rânduri zgârcite.
Nici covorul, nici statuia nu-s cadouri pentru orașul Ungheni. Sunt parte a unei expoziții de covoare și, deoarece Consiliul raional a solicitat ca întreprinderea să vină, în acea zi, cu o expoziție, a apărut și ”covorul fermecat”, care are dimensiunea de 4 x 6 metri și este realizat doar din lână naturală, dar și monumentul.
De ce cu inscripția ”555 de ani Ungheni” pe ”soclu”?  ”La anul va fi schimbată”, ne-a spus directorul.
L-am întrebat de asemenea ce simbolizează imaginile de pe covor: mănăstiri, cetăți și altele. ”Sunt obiectele de cult lasate domnitorului Stefan cel Mare”, a fost răspunsul.
Și am mai aflat ceva: ”La acest covor s-a  lucrat timp de câteva luni, mai exact, de la începutul anului, iar la crearea sa grafică au lucrat 8 designeri timp de două săptămâni, de celelalte lucrări  s-au ocupat oameni din departamentul marketing, țesători și încă mulți alți muncitori din producere”.
Cât despre monumentul lui Ștefan cel Mare, directorul a menționat că e realizat din covoare, astfel dorindu-se să se demonstreze ce lucruri frumoase pot fi făcute din covor.
În aceeași zi, un covor similar și un monument al lui Ștefan cel Mare din covor au fost expuse și la Chișinău, căci capitala și-a sărbătorit hramul.

1 afișări

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *