Cât de sănătoasă este alimentația în școlile noastre?

Trei din patru copii din Republica Moldova suferă de boli gastrointestinale. Și asta, pentru că există tot mai multă nesiguranță în alimentația pe care o primesc la școală și la grădiniță.
Neregularități, exces de unele produse sau lipsa acestora se întâlnesc în majoritatea instituților și din raionul Ungheni. Afirmație a fost făcută de Raisa Popovici, medic-șef al Centrului Sănătate Publică Ungheni, în cadrul unei ședințe de lucru cu asistenții medicali și bucătarii din școlile raionului, pe 18 ianuarie.
”Modul în care sunt  alimentați copiii noștri ne vizează pe toți. Ani de zile instituțiile de învățământ ne prezintă rapoarte de evaluare a stării de sănătate a copiilor. Tot ce pot spune e că, din an în an, copiii fac mai multe boli”, a subliniat medicul.
Peste tot, aproape în fiecare instituție, este exagerată norma la crupe, iar legumele sunt o raritate, susțin specialiștii.
”Da noi varză, morcov, sfeclă roșie nu avem?”, se întreabă Raisa Popovici.
În unele instituții se uită de lactate. De exemplu, astfel de cazuri au fost depistate la Sculeni, Cetireni, Negurenii Vechi, Teșcureni, Valea Mare, Cornova, orașul Cornești, Agronomovca, Stolniceni.
În unele școli lipsesc produse necesare. În altele – se face exces
”Încetați să mai includeți napolitane, zefir și biscuiți în alimentația copiilor – au un înalt conținut de zahăr și grăsimi!”, li s-a adresat celor prezenți medicul. În exces este folosit și uleiul. Astfel de cazuri au fost descoperite la Pîrlița, Negurenii Vechi, Teșcureni, Florițoaia Nouă, Cetireni. Raisa Popovici le-a sugerat și asistentelor medicale, și bucătarilor din școli să facă anumite cursuri speciale despre modul de alimentare a copiilor. Dânsa le-a promis că specialiștii vor ieși mai des în teritoriu pentru verificarea meniurilor și, dacă vor fi găsite nereguli, va avea de suferit, în primul rând, managerul.
”Echilibrul alimentar trebuie menținut și acasă”
”Un copil trebuie să mănânce, pe zi, trei mâncăruri depline și două gustărele. Dar câți dintre dumneavoastră respectă acest regim al copilului?”, astfel și-a început discursul Nina Oleandră, asistentă superioară la Centrul de sănătate prietenos tinerilor ”Impuls” din cadrul Centrului de  sănătate Ungheni.
”Alimentația copilului nu depinde doar de școală, dar și de societate și, cel mai mult, de familie. Pentru o dezvoltare a copilului este nevoie ca să se respecte regimul alimentar”, a subliniat dânsa, după care a explicat că, din cauza alimentației incorecte, tot mai mulți copii suferă de supraponderabilitate și chiar obezitate. În ultimul timp, se observă și o creștere a numărului de  copii diagnosticați diabet zaharat.
Nina Oleandră a vorbit și despre produsele pe care trebuie să le consume un copil pe zi, acestea fiind utile pentru creșterea sănătoasă a lui, despre numărul caloric suficient pentru un copil.
Termenul de valabilitate. Neregularități și încălcări
Aurel Drobot, șef de secție la Direcția Siguranța Alimentelor, a declarat sus și tare că situația în ceea ce privește calitatea alimentelor folosite în preparatele pentru copii nu e dintre cele mai bune. ”Am depistat multe cazuri în școlile din raion, unde, din cinci kilograme de carne, unul în constituia apa. Acest lucru se întâmplă, pentru că în contract e stipulat: carne înghețată sau congelată. Nu e bine să contractați astfel de carne”, a subliniat Aurel Drobot.
Dânsul s-a referit și la neconcordanța înscrisurilor în facturi cu produsele achiziționate de facto. ”Produs din brânză și brânză de vaci sunt două alimente diferite: și caloric, și după preț. În caz că aveți dubii vizavi de un produs, nu-l acceptați. Anunțați managerii, creați o comisie, ca să decideți dacă într-adevăr ceva e în neregulă”, a explicat specialistul.
Dânsul a recunoscut că au fost depistate prin cantinele din unele școli și produse cu termenul expirat.
Verificarea alimentației copiilor, a calității și păstrării alimentelor în școlile din raionul Ungheni a fost efectuată în toamna anului 2016, iar monitorizarea se face până-n prezent.
De menționat că în raion funcționează 49 de instituții școlare.  Doar Liceul ”Vasile Alecsandri”  din orașul Ungheni nu are cantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *