Important moment de legalizare a unor relații de fraternitate

infratireO atmosferă de epocă, tineri îmbrăcați în straie vechi, oaspeți de valoare, care mai de care. Celebrul teatru ”Vasile Alecsandri” din Iași și-a deschis larg ușile, pe 14 octombrie, pentru toată lumea bună, printre care și o delegație impunătoare de la Ungheni.
Sărbătorile Iașului, care au ajuns la ediție aniversară, a 25-a, au fost inaugurate oficial, cu semnarea Acordului de înfrățire între Iași și Ungheni.
”De obicei, începem cu momentele de suflet. Am spus să începem, de data aceasta, cu momentul de semnare a actelor de înfrățire cu orașul Ungheni din Republica Moldova”, menționa, cu cîteva zile înainte de eveniment,  primarul de Iași, Mihai Chirica.
După Chișinău, care a semnat un acord de înfrățire cu Iașiul la 24 ianuarie 2008, iată că a venit și rîndul Ungheniului.
În deschiderea evenimentului, sub privirile celor prezenți în sala de spectacole, ambii primari au semnat protocolul de înfrățire.
„Am ales Ungheniul din mai multe motive. Sperăm ca, în curînd, să avem și autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni, și poduri care să lege Republica Moldova cu toată România. Ne onorează, de fiecare dată, cînd un oras cu români vine de pe cealaltă parte a Prutului să se înfrățească cu noi”, a declarat primarul Mihai Chirica, după care a accentuat: ”Nu ne deranjează granița, nu ne deranjează Prutul, pentru că acolo sufletele noastre se întîlnesc la fel de bine ca și aici. Cu siguranță, vom putea face împreună proiecte frumoase, în urma cărora orașele noastre să aibă rezultate palpabile”.
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a mulțumit, la rîndul său, autorităților ieșene pentru primirea călduroasă. ”Ne-am dorit mult să ajungem la acest moment frumos și solemn. Ungheniul a trecut prin mai multe realizări, de care sîntem mîndri. Dar, de fiecare dată, folosim ca reper nu doar ceea ce e în jurul nostru, ci ne uităm și peste Prut. Am urmărit evoluția Iașului în ultimii zece ani. Să știți că, de fiecare dată, ne-am bucurat de realizările și succesele pe care le-ați avut”, a spus dînsul, ca apoi să specifice: ”Ne dorim ca semnarea acestui acord de înfrățire să însemne o punte, un pod special atît pentru ungheneni, cît și pentru ieșeni pentru intensifica relațiile noastre în diferite domenii: educație, cultură, sport, turism, sănătate. Să creăm relații speciale între administrația de la Iași și cea de la Ungheni”.
Prezent la eveniment, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Iași, Paul Butnariu, a salutat această înfrățire, menționînd că ”podul care va lega Iașiul de Ungheni va fi o realizare enormă pe plan economic pentru ambele orașe”.
De notat că martor al acestui important moment de legalizare a relațiilor de fraternitate între Iași și Ungheni a fost și Înalt Prea Sfinția Sa, Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
A urmat apoi o Seară a valorilor, cu multe premii și omagii. Evenimentul a culminat cu un spectacol de zile mari.
Municipiul Iași este a patra localitate din România cu care este înfrățit Ungheniul, după Reghin, Dorohoi și Cluj-Napoca.
Cu o zi înainte, la Iași s-a deplasat Ansamblul de dans popular ”Struguraș” de la Palatul de Cultură din Ungheni, care a evoluat în cadrul concertului dedicat Sărbătorilor Iașului. ”Pe cît de frumoși, pe atît de talentați”, așa au fost prezentați cei 20 de tinerii dansatori ungheneni, însoțiți de conducătoarea ansamblului, Nina Pricladova. Alături de ei, în scenă a evoluat și tînăra interpretă Maria Racoviță. Ansambul ”Struguraș” a impresionat într-atît publicul și organizatorii, încît a fost invitat să susțină un concert în cadrul manifestațiilor din 24 ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *