Sport și mod sănătos de viață de pe scaunul cu rotile

În fotografie: Echipa Republicii Moldova la festivalul din Kotovsk. Al doilea din stînga – Vadim Negură

 
Faptul că e țintuit într-un scaun cu rotile nu-l oprește să facă ceea ce-i place și ce vrea.
Vadim Negură din Pîrlița este un adevărat model pentru multă lume. Chiar recent, a participat la festivalul ”Baltskoie leto” de la Kotovsk, Ucraina, de unde a revenit cu noi performanțe și locuri premiante. Este vorba, de fapt, de competiții sportive pentru persoanele cu dizabilități.
”Deja al doilea an merg la acest festival”, a făcut o precizare Vadim Negură.
Din Republica Moldova au participat, în acest an, șapte persoane. ”Nu este prima competiție la care merg. Pînă a mă însura, participam chiar foarte des, la diferite competiții. Acum, acord mai mult timp familiei”, afirmă Vadim Negură.
De fiecare dată, de la orice competiție, revine acasă mîndru de ceea ce-i reușește. Scaunul cu rotile, zice, nu i-a fost niciodată un impediment pentru a-și realiza visele.
”Anul acesta, am obținut locul doi la pescuit. Pe lîngă faptul că e un sport, mai este, pentru mine, o adevărată satisfacție și un hobby de-al meu. De asemenea, ne-am clasat pe locul doi la baschet. Am fost membru al echipei de baschet și am reușit un rezultat bun. Înaintea noatsră au fost doar baschetbaliștii din Kiev”.
De orice s-ar apuca, lui Vadim Negură îi reușește. Dintotdeauna i-a plăcut sportul. În tinerețe s-a antrenat la haltere. Groaznicul accident pe care l-a avut și care l-a făcut dependent de scaunul cu rotile nu l-a oprit și nu l-a încurcat să-și continue viața așa cum și-a dorit. A continuat să facă sport, sport de performanță. ”Împreună cu oamenii perfect sănătoși făceam sport, nu mă lăsam de el”, spune mîndru.
Vadim Negură mai are un vis. Dorește să organizeze competiții sportive pentru persoane cu dizabilități și la Ungheni, după modelul celor care le-a văzut în străinătate și la care a participat.
”Faptul că sîntem țintiți în niște cărucioare nu e un motiv de a ne opri. Poate că se mobilizează și unii agenți economici să ne ajute. Eu cred că, dacă ne-am adresa, ne-ar ajuta. Merită de organizat așa ceva, ca să le arătăm oamenilor ce poate o persoană  cu handicap”, a explicat dînsul.
UNGHENI | Veronica Gorea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *