Mințile mici discută oamenii…

veronica goreaAm dat recent peste acest citat, bun și chiar foarte bun: ”Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii”. Sînt spusele Eleanorei Roosevelt, care a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui SUA, Franklin Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea.
Știa dînsa de pe atunci că doar oamenii care nu au altceva a face și au substanța cenușie limitată, pot discuta alți oameni. Nu e vorba de critici sănătoase, nu e vorba de discuțiile faptelor sau ideilor altor oameni, dar despre atacuri la persoană și băgare în viața personală.
Fără asta nu poți trăi, cum se mai zice pe la noi. Cum să te trezești dimineața și, în timpul zilei, să nu pui vreun punct cuiva. Cum să nu vorbești că aia s-a măritat, că cealaltă s-a despărțit, că ală și-a luat mașină, iar celălalt a ajuns la faliment.
Poate nu aveți de lucru, oameni buni? Credeam că noi, moldovenii, muncim foarte mult. Se pare că e o impresie de moment, căci lucrurile sînt un pic diferit. Noi avem  atît de mult timp, încît discutăm ore în șir despre viața altora.
Niciodată nu o să-i înțeleg pe cei care judecă persoanele ce aleg o cale a vieții rentabilă. Sînt oameni care vor să schimbe ceva în această viață, să facă schimbări la locul unde activează, să crească poate profesional. De ce să arunci mizerii peste ei? De ce să-i îngropi din prima, împărtășindu-vă unele păreri răutăcioase cu vecinii: că e bun sau nu acel om, că va face față sau nu unor lucruri. E om ca și tine, sau femeie ca și tine. Sau bărbat, căci mai bîrfesc și bărbații. De ce nu ai faci tu mai mult, ca să fii un exemplu pentru el?
Mai sînt și momente din astea, cînd o persoană, pe care o vezi bine-mersi, educată, amabilă și care-ți zîmbește, te salută colegial, la un moment dat poate atît de bine să-ți bage și niște ”cuțite” pe la spate…
Pentru ce? În cazul în care nu agreezi o persoană, ignor-o. Nimeni în viața asta nu-i dator cu ceva cuiva. Nimeni nu e dator să te salute, sau să-ți ureze o zi bună. Toate se fac cu drag, amabilitate și mai punem aici și noțiunea de șapte ani de acasă.
Dar în momentul în care tu îți arăți dințișorii în fața omului pe care nu-l suporți, dar o faci pe la spate, cum poți fi numit!?
Cîți dintre cei care băgați intrigi sau bîrfiți ați mers direct la o persoană să-i spuneți că nu face față și că ar trebui să schimbe ceva la ea, că nu e bună în ceea ce face? Cîți ați avut curajul? Sau poate vă simțiți frustrați? Mai slabi? Eu cred că da! Pentru că… mințile mici, discută oamenii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *