Proprietăţile vindecătoare ale săpunului de casă

Imagine simbol / Usrsa: simonahupov.com
Imagine simbol / Usrsa: simonahupov.com

Este un antiseptic bun şi nu produce alergie sau iritaţie. Poate fi utilizat în numeroase cazuri. Dureri de articulaţii şi ligament. Se umple o căldare cu apă fierbinte, se săpuneşte locul bolnav şi se introduce în apă, 30 de secunde, de mai multe ori, cu pauze de 5 secunde. Tratamentul durează 15-20 de minute. O cură durează 10-15 zile. Dacă din anumite motive (hipertensiune, varicoză) nu se permit proceduri cu apă fierbinte, se produce multă spumă de săpun în apă caldă, în care se scufundă locurile bolnave de trei ori pe zi.
Furuncul, lipom. Se dau pe răzătoare 100-150 g de săpun, se pune la foc mic, cu 350 ml de ceai de rostopască, volbură sau pelin şi se lasă la fiert, amestecînd periodic, pînă se evaporă 2/3 din apă. După răcire, unguentul obţinut se întinde pe o bucată de tifon împăturit şi se aplică pe locul afectat. Pansamentul se schimbă ori de cîte ori e nevoie.
Arsuri. Cînd cineva se ardea sau se opărea, femeile de la ţară ungeau locul ars cu săpun de casă umezit bine, lăsîndu-l să se usuce, ca să nu se înroşească sau să se umfle locul afectat.
Guturai. În stadiul incipient, se ung nările pe interior cu soluţie de săpun. La primele aplicaţii apare o senzaţie de usturime suportabilă, dar nasul n-o să mai fie înfundat şi o să uitaţi de răceală pentru o perioadă mai îndelungată.
Gută, artrită. Pe locul bolnav se aplică, înainte de culcare, o compresă înmuiată în clăbuc de săpun. Se acoperă cu un fular de lînă şi se pansează strîns.
Abcese infectate. Se prepară un unguent din părţi egale de săpun de casă, zahăr pudră şi ceapă tocată. Înainte de culcare, se aplică pe abces un strat gros de amestec şi se pan­sează. Până dimineaţa, rana se curăţă bine. Se spală cu ceai de pelin.
Călcâie crăpate, bătături. În 2 litri de apă fierbinte se dizolvă o lingură de săpun dat pe răzătoare şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Picioarele se spală cu apă caldă, apoi se ţin în soluţia obţinută, timp de 15-20 de minute. Se înlătură pielea moartă şi se ung călcâiele cu ulei de ricin sau cu osânză de porc topită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *