Tu ce flori vei dărui?

Imagine simbol:www.gradina-mea.com
Imagine simbol:www.gradina-mea.com

Pentru că se apropie o mulțime de sărbători frumoase, printre care: Ziua dragostei, Sf. Valentin; Dragobetele, 1 martie, 8 martie, e timpul să aflăm mai multe despre cel mai minunat cadoua care poate fi oferit – florile.
Și, fiindcă, uneori, florile ne par exagerat de scumpe, putem găsi și alte soluții. De exemplu, să le creștem la noi acasă. Sau să creăm compoziții deosebite din ceea ce ne-a lăsat toamna. Ne-am gîndit că cea mai potrivită persoană, care ar putea să ne ofere cîteva sfaturi în acest sens, ar fi Vasilița Bacșanean, una dintre cele mai iscusite florărese de prin părțile Nisporeniului. Mai exact, din satul Cristești.
Care sînt florile pe care le dăruim la sărbătorile de primăvară sau de Dragobete?
Mie îmi plac toate florile și e greu să fac diferență dintre ele. Totuși, e bine să alegem un buchet simplu și colorat, dar specific sezonului. Pentru primăvara aceasta, eu am pregătit ghiocei în ghiveciuri mici. Nu-mi place să-i rup și să-i dăruiesc. Dar nici nu trebuie rupți. Sînt minunate în această perioadă și zambilelele. E bine să le dăruim și pe ele în ghiveciuri, pentru că se mențin înflorite mai mult timp. De asemenea, sînt binevenite și lalele. E sezonul lor și-s minunate. Dar trebuie să le alegem cu atenție și să ținem cont cui le dăruim.
Totuși, cum și cu ce am putea să-l impresionăm pe cineva? Or, ghioceii, zambilele sau lalelele sînt flori deja obișnuite pentru toți.
În acest caz, am putea apela la florile de cîmp. Veți spune că nu le prea găsești în această perioadă. Ei bine, eu am mers în cîmp și le-am adunat de cu toamnă. Aceste flori, uscate, au un farmec al lor. În plus, se mențin frumoase mult timp. Să vă zic ce-am făcut cu ele. Ichebane sau, mai bine zis, diverse compoziții. Toată iarna am împletit coșulețe din lozie, apoi le-am ornamentat cu flori de cîmp uscate. Chiar arată frumos. Și-s originale. Să știți că am comenzi multe primăvara, căci oamenii preferă obiecte lucrate de mînă. Anul trecut am plantat o specie deosebită de bostani: mici, de diferite forme, seamăna cu ghiveciurile. După ce i-am recoltat, i-am uscat bine și acum îi folosesc în compozițiile mele. Arată foarte bine și sînt un cadou deosebit de frumos.
Cum e mai bine să dăruim florile: înfășurate în celofan sau diverse feluri de hîrtii colorate, ori, pur și simplu, fără diverse aranjamente?
Știți, unii preferă celofanul, deoarece florile par mai aranjate și nu se rup atît de repede. Alții preferă fără fele de fel de pelicule – ei zic că așa arată mai natural și mai viu. Mie îmi place să pun imaginația în funcție și să fac lucruri mai puțin obișnuite. Fie că sunt împachetate sau nu, contează să arate frumos.
Ce rol au culorile florilor atunci cînd sînt dăruite?
De obicei, primăvara ne oferă flori cu cele mai calde și fine culori. Este vorba de alb, galben,  roz… Dar și culorile mai stringente, mai închise sînt frumoase. Depinde de gustul fiecăruia. Frumusețea florilor diferă, ca și a oamenilor de altfel. Sigur că fiecare culoare simbolizează cîte ceva. Totuși, eu cred că trebuie să ne axăm pe frumusețea florilor. Dacă, de exemplu, vei dărui flori galbene cuiva, nu înseamnă că te vei despărți, așa cum se spune. Nu. Galbenul e la fel de frumos ca și albul și semnifică fericirea. Ceea ce știu e că roșu e culoarea dragostei și, de obicei, flori roșii, în mod special, trandafiri, sînt dăruite persoanelor iubite.
Sfatul specialistului
Fiecare floare are frumusețea ei, la fel cum fiecare floare are și un mesaj. Ele trebuie alese cu atenție pentru fiecare ocazie. Cel mai important e că trebuie să le dăruiți din suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *