Pentru a avea un animal de companie mai sănătos

Imagine simbol: www.evz.ro
Imagine simbol: www.evz.ro

Animalele de companie pot aduce o bucurie nemăsurată în viața noastră. Din păcate, însă, nu toți avem cunoștințele necesare pentru îngrijirea lor corectă. Am mers după sfaturi specializate la medicul veterinar Ala Iordatii din satul Pîrlița, raionul Ungheni.
De ce depinde sănătatea animalului, fie pisică sau cîine?
Totul  începe de la cea care i-a dat viață. În primul rînd, ea trebuie să fie sănătoasă, să primească o hrană bogată în vitamine, să fie scoasă la plimbare. Astfel, va oferi tot ce-i mai bun puilor ei. Desigur, și tatăl trebuie să fie sănătos.
Orice animal trebuie vaccinat. Dar cînd și de cîte ori?
În primul an de viață, vaccinarea se face la două, șase și unsprezece luni. Dar atenție! Înainte de a o face, trebuie să-i administrăm animalului pastile pentru deparazitarea internă. În caz că animalul e bolnav, adică nu are poftă de mîncare sau e apatic, atunci se interzice vaccinarea. După ce animalul se maturizează, vaccinarea e obligatorie în fiecare an.
Cît de importantă este alimentația animalului?
Hrana contează foarte mult. Ea contribuie la o creștere sănătoasă și un aspect frumos al cîinelui, pisicii etc. Ea trebuie să conțină suficiente vitamine și microelemente, fiind administrată conform cu vîrsta animalului. Hrana este diferită, pentru diferite vîrste, de aceea tot ce faceți, este neapărat să consultați medicul. El trebuie să vă vadă animalul și vă recomande cu ce să-l hrăniți și cu ce nu, la unele rase sînt contraindicate unele alimente. Nu e nevoie să-l hrăniți doar cu mîncare specială, puteți să-i dați chiar și ceea ce mîncați dumneavoastră.
Apa poate fi un pericol sau nu pentru patrupezi?
Se știe că la noi apa nu este de cea mai bună calitate. Atît noi, oamenii, sîntem afectați în urma consumului ei, cît și animalele. În multe cazuri, cantitatea de claciu din apă este insuficientă, astfel că se pot deforma oasele. De aceea e nevoie de a introduce calciu în alimentația acestuia.
Ce trebuie să facem ca animalul să aibă o blană frumoasă?
Depinde mult de alimentație și îngrijire. Dacă animalul este hrănit rațional, el arată foarte bine. E bine ca, o dată în săptămînă, să-i faceți baie cu șampon special, în dependență de rasă, de obișnuință. Unor animale le plac băile, altora – mai puțin. Dacă blana e mare, atunci e nevoie  să o tundeți și să o pieptănați.
Ce facem ca să nu ne roadă dulapurile?
Animaleloe le plac jucăriile, le place să se joace. Au nevoie de jucării speciale pentru dinți, ca să nu roadă firele de pe jos, mobila. De aceea trebuie să le obișnuiți să se joace cu bețișoare speciale, ca să-și curățe dinții.
Să vorbim și despre plimbări.
Atît pentru noi oamenii, cît și pentru animale plimbările sînt importante. Dar atenție! Primăvara, vara, cînd apar căpușele, ar fi bine ca, înainte de fiecare plimbare, să le dați cu un spray special contra lor. Verificați-i regulat de căpușe, căci ele pot dăuna foarte mult.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *