Din casă în casă, pentru a ține în frîu focul

În fotografie: La Grozasca, din casă în casă Foto: Ina Landa
În fotografie: La Grozasca, din casă în casă
Foto: Ina Landa

10 februarie. Afară e posomorît și bate un vînt de te pătrunde la oase. Cu toate acestea, mergem… în teritoriu, cum se obișnuiește, de la o vreme, să se spună pe la noi.
Reprezentanți ai Direcției Situații Excepționale Ungheni ne-au invitat să-i însoțim într-un raid al lor, iar noi am acceptat fără pic de ezitare.
La ora opt dimineața sîntem în mașina pompierilor și ne îndreptăm spre comuna Florițoaia Veche.
”Mergem direct acasă la oameni. Prioritare pentru noi sînt persoanele defavorizate, iar listele ne sînt oferite de către asistenții sociali din fiecare primărie. Scopul nostru e să discutăm cu oamenii, să-i prevenim despre eventualele pericole, să-i convingem să-și schimbe modul de viață și atitudinea față de securitatea lor”, ne povestește Mihai Strat, inspector superior la Secția apărare împotriva incendiilor din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni.
Nici nu am observat cînd am ajuns la Grozasca, un sat mic și uitat de Dumnezeu. Intrăm în prima casă pe care ne-o indică Svetlana Nicuriuc, lucrător social din partea locului. Dăm de un tată cu trei copii. Îi crește singur, căci mama e plecată la munci în străinătate. Într-un colț de cameră – soba. ”Am mai lipit-o, dar trebuie să o duc la capăt”, spune bărbatul. Știe că nu e bine cum arată, știe care-s regulile de protecție împotriva incendiilor. ”Copiilor nu le dau voie să se ocupe de foc. Doar eu îl fac. Știu că ar trebui ca în fața sobei să fie o bucată de tablă, dar eu sînt atent…”, zice. Pompierii își fac datoria, îl atrag atenția asupra neregulilor, îi lasă materiale informative.
Ziua abia a început. Aveam să ajungem în vreo zece case. Ceea ce am văzut acolo ne-a îngrozit. Am dat, în unele dintre case, de un adevărat dezastru. Sobe avariate, obiecte ușor inflamabile în jur, fum de nu te puteai vedea.
În fotografie: Atenție cu focul Foto: Ina Landa
În fotografie: Atenție cu focul
Foto: Ina Landa

”Cel mai periculos sistem de încălzire e soba. Oamenii, însă, nu vor să înțeleagă. Pun haine pe sobă, încleie pînă și tapete. În asemenea condiții incendiul poate izbucni în orice moment”,  explică Iurie Gurghiş, șeful Secţiei apărare împotriva incendiilor.
Ne-a bucurat, totuși, că, cel puțin, vîrstnicii au o atitudine mai serioasă față viața lor. La ei sobele erau în regulă.

Maria Drăgan, în vîrstă de 85 de ani, ne-a invitat imediat în casă. Am văzut o cameră curată, soba – văruită, fără nici o crăpătură. Femeia ne-a spus că a fost și curățită astă vară. Nu întîmplător focul era jucăuș, iar lemnele trosneau vesel.
”Această sobă are peste 30 de ani. Totdeauna am avut grijă de ea, e cea care ne încălzește”, a făcut o remarcă bătrîna. Și, atunci cînd ai grijă, ești răsplătit din plin.
… A fost o zi în care pompierii au vorbit mult și cu tîlc. Ce mai, o informare face multe, iar oamenii s-au apucat de treabă. Unii chiar au început să lipească sobele cu lut. Da, da, i-am găsit în lut pînă la coate.
Ziua  fost reușită. Serviciul de pompieri și-a îndeplinit misiunea. Urmează ca și cetățenii să respecte regulile transmise de ei.

În fiecare an, în perioada rece a anului, serviciul de pompieri efectuează verificări privind respectarea regulilor contra incendiilor. În vizor sunt familiile defavorizate, cu mulți copii, bătrînii singuri și invalizii.
Pompierii au vizitat deja 12 comune, iar pînă la sfîrșitul lunii februarie vor  să cuprindem tot raionul.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *