Sezonul camerei de salină. Tu ai mers?

Imagine simbol: www.ciubar.ro
Imagine simbol: www.ciubar.ro

Fiindcă sîntem în plină iarnă, iar temperaturile joase de afară și umiditatea înaltă ne pot afecta sistemul respirator, camera de salină este binevenită, căci ne poate ajuta să trecem mai ușor peste unele infecții respiratorii sau, pur și simplu, să prevină unele afecțiuni.
Care sînt beneficiile acestor demersuri, aflăm de la medicul pneumolog Pavel Scarlat din Ungheni, el și deținătorul unei camere de salină.
Cine poate să vină în camera de salină?
Camera de salină e atît pentru copii, cît și pentru maturi. Începînd de la copiii cu vîrsta de trei ani pînă la persoanele în etate, toți pot veni, indiferent dacă sînt bolnavi sau sănătoși. Această salină ajută mult la reabilitarea organismului, dar și la întărirea sistemului imnitar. De asemenea, este benefică și se recomandă persoanelor care lucrează în condiții nocive, cum ar fi, de exemplu, la fabrica de covoare sau la una de confecții, adică acolo unde există, vrem noi sau nu, praf, substanțele chimice de tot felul. În plus, ar trebui să treacă pragul unei camera de salină și fumătorii, căci s eștie că fumatul afectează plămînii, dar și căile respiratorii.
În care sezon este mai bine de a veni la astfel de proceduri?
Eu aș spune că e benefic de venit în orice sezon, întreg anul, cine și cum dorește. Dar observăm că majoritatea oamenilor vin după diferte infecții virale, bronșite, răceală, pentru a se recupera. Deci, potrivit statisticelor, oamenii vin mai mult în sezoanele virozelor: iarna sau primăvara.
Există riscul ca o persoană perfect sănătoasă să ia o viroză într-o cameră de salină?
Nu, căci sîntem foarte atenți ca să nu acceptăm persoane bolnave, în perioade de acutizare a bolii, deoarece riscăm să-i îmbolnăvim pe ceilalți, care vin aici. După o săptămînîă de la îmbolnăvire, cînd virusul din organism dispare, oricine e binevenit și este acceptat la aceste proceduri împreună cu alte persoane. Oricum, îi verificăm pe toți înainte de a intra în camera de salină.
Toate persoanele care merg la camera de salină sînt văzuți de medic, toți trebuie să prezinte controlul radiologic, făcut în ultimul an, și să nu aibă contraindicații. De exemplu, salina le este contraindicată bolnavilor de tuberculoză, cancer, care suferă de boli sangvine.
Cît este nevoie să mergi în camera de salină pentru a avea efect?
O procedură pentru maturi durează o oră, pentru copii – 30 de minute. Pentru a avea efect, este nevoie de 10 proceduri. Bolnavii cronici, care suferă de astm, bronșite cronice, de diverse alergii, au nevoie strict de 10 proceduri, dar se poate și pînă la 20. Noi, de fapt, le recomandăm tuturor 10-20 de proceduri. Nu e atît de costisitor, dar merită.
Sfatul specialistului:
După primele trei procedure, pacienții pot simți unele incomodități, secreții nazale, se întețește tusea. Este firesc, totul e fiziologic. Mai departe, procedurile care urmează sînt pentru ameliorare și atunci deja se simte efectul. Din păcate, oamenii noștri nu sînt obișnuiți să aibă grijă de sănătatea lor. Petru a fi sănătoși, ei trebuie să pună accentul pe odihnă, pe terapii naturiste, inclusiv pe camerele de salină. Camera de salină este benefică pentru oricine, avem nevoie, fiecare, de a respira un astfel de aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *