Cum să previi diabetul zaharat?

Imagine simbol: www.clicksanatate.ro
Imagine simbol: www.clicksanatate.ro

Anual, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. Este un motiv în plus de a vorbi la această temă, mai ales că Republica Moldova se numără printre țările unde diabetul zaharat reprezintă aproape 50% din toate bolile legate de sistemul endocrin şi metabolism. Doar în ultimul deceniu, incidenţa îmbolnăvirii prin diabet, a crescut de două ori.
Ne-am propus să abordăm subiectul respectiv cu Raisa POPOVICI, medic-şef la Centrul Sănătate Publică raional Ungheni.
Ce este, totuși, diabetul zaharat?
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci cînd pancreasul nu produce suficientă insulină sau cînd organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Nivelul ridicat de zahăr în sînge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. Există 2 tipuri de diabet, care se deferenţiază prin mecanismul de apariţie. Orice formă de diabet se datorează faptului că insulina din organism este insuficientă. Insulina este hormonul care introduce glucoza din sînge în interiorul celulelor, pentru a fi utilizată. În diabetul de tip 1, insulina lipseşte complet, iar în diabetul de tip 2 este în cantitate redusă sau mai puţin eficientă. Diabetul de tip 1 este o boală auto-imună, apariţia sa nefiind legată de factori externi. Pentru diabetul de tip 2, obezitatea este principalul factor de risc
Care sînt motivele apariției diabetului?
În multe cazuri, boala se transmite ereditar, de la părinți la copii. Dar există și un șir de factori de risc. Este vorba de sedentarism, de supraalimentație. Un factor ce poate declanșa boala este și stresul sau emoțiile puternice.
Cînd ne dăm seama că am putea suferi de diabet zaharat?
Printre primele simptome se numără: urinările frecvente și în cantități mari, setea exagerată, senzația permanentă de foame, întîrzierea în vindecarea rănilor, înțepături sau furnicături la nivelul membrelor, infecțiile frecvente, tulburările de vedere. Este bine ca, în cazul în care observăm anumite simptome, să ne adresăm imediat medicului specialist. Atunci cînd nivelul de zahăr în sînge este ridicat, putem considera că este un efect al diabetului zaharat necontrolat.
La ce vîrstă omul este expus cel mai tare riscului de a se îmbolnăvi?
Această boală nu depinde de vîrstă. Fie că e vorba de copii sau maturi, boala poate afecta organismul. De aceea e important să luăm toate măsurile pentru a o preveni.
Cum prevenim diabetul?
Iată cîteva sfaturi, mai ales pentru cei predispuși spre această maladie. Regimul alimentar: alimente interzise (zahăr şi produse zaharoase, fructele uscate, prăjituri, îngheţată, vin dulce, siropuri, poamă, prune, bere), alimente ce se pot consuma în cantitate limitată (pîinea, cartofii, pastele făinoase, fructele legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, brînza de vaci), alimente ce se pot consuma fără restricţii (carnea şi derivatele de carne, ouăle, brînzeturile, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide). Exerciţiile fizice sînt benefice, cel puţin 30 minute de mers rapid pe zi. Renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool. Combaterea stresului prin terapii de relaxare şi consiliere psihologică a pacienţilor în momentul descoperirii bolii. Autocontrolul nivelului de glucoză în sînge la domiciliu şi un examen minuţios la medicul de familie. Depistat la timp, efectele diabetului la organizm, pot fi profund  minimalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *