Un pod trainic între autorități și bibliotecari

În fotografie: Ludmila Guzun în postură de bibliotecară
În fotografie: Ludmila Guzun în postură de bibliotecară

Ludmila Guzun a acceptat provocarea să fie, pentru o zi, bibliotecară, dar nu a uitat nici de faptul că este președintă de raion. S-a întîmplat pe 3 septembrie.
A aranjat cărți pe rafturi, a lucrat cu registrele, s-a întreținut cu utilizatorii. ”E ceva nou pentru mine. Sînt bibliotecară pentru prima dată”, a declarat dînsa, după care a subliniat: ”Este un proiect interesant. Noi, din afară, cunoaștem că aici vin cititorii, bibliotecarul îi deservește și atît. Dar, de fapt, este o muncă responsabilă și migăloasă. Cred că trebuie să-ți placă mult, ca să muncești aici”.
După ce a fost în pielea unei bibliotecare, Ludmila Guzun a venit și cu unele propuneri de a ușura munca acestora. ”Ar fi bine să se treacă la o nouă etapă, una computerizată. Cred că deja e timpul. Iar noi, în calitate de fondatori ai bibliotecii, vom căuta posibilități de a asigura echipamentul necesar. Este o bibliotecă foarte cunoscută prin activitățile sale, cu un personal bun, care merită un ajutor”, a spus dînsa.
Oficialul s-a referit și la situația din celelalte biblioteci ale raionului: ”O bună parte din ele lasă de dorit în ceea ce privește starea lor. Știu că există multe probleme în localități ce țin de  infrastructură, apă , canalizare, drumuri, iar autoritățile locale se axează anume pe ele, lăsînd în umbră bibliotecile sau casele de cultură. Noi ne dorim și este necesar să creăm condiții bune pentru activitate atît pe timp de vară, cît și iarna”. În această ordine de idei, Ludmila Guzun a menționat că deja a avut discuții cu primarii, ca să fie creat un mediu favorabil în fiecare bibliotecă. ”Pe lîngă un apeduct sau un drum care trebuie reparat e necesar și acest lucru”, a accentuat dînsa.
Pe de altă parte, e nevoie și de mai multă insistență și implicare din partea bibliotecarilor. Președinta raionului a dat asigurări că, în cazul în care vor fi obținute anumite granturi, autoritățile raionale vor veni neapărat cu o contribuție a lor. De fapt, se dorește un parteneriat adevărat ”pentru a crea lucruri frumoase”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *