FOTO | Afacere de suflet într-o familie din Nisporeni

În fotografie: Alături de familia Cîrchelan: Ion, Ionuț și Angela
În fotografie: Alături de familia Cîrchelan: Ion, Ionuț și Angela

”Pregătim parafina, adăugăm stearină, puțin parfum, nuanță, turnăm totul în matrițe și lăsăm 24 de ore să se întărească…”. Este povestea lumînărilor parfumate, produse la Nisporeni de către o familie de adevărați artiști – familia Cîrchelan.
Arta în familia soților Angela și Ion Cîrchelan persistă de la începuturi, de cînd și-au unit destinele. În casa lor există și o încăpere specială, destinată pentru pictură. Capul familiei, Ion, este cunoscut ca un pictor foarte bun. Expoziții ale lucrărilor  sale au fost vernisate, de-a lungul anilor, în SUA, Italia, România, Franța, Austria… Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, a  absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Soția sa, Angela, este metodistă la o grădiniță din oraș. E pasionată de goblen. Și cei doi copii mai mari ai familiei Cîrchelan, Iulia și Ionuț, sînt din acelașți domeniu. La momentul actual, Iuliana studiază la Iași arta. Ionuț, după ce a absolvit Colegiul de Arte Plastice din Chișinău, a decis să studieze la facultatea de inginerie civilă, tot la Iași. Pînă și cel mai mic membru al familiei, Ștefănel, în vîrstă de 13 ani, se joacă în culori. El își face studiile la Școala de arte din Nisporeni.
În primăvara acestui an, au lansat o afacere a lor, o afacere de suflet. Este vorba de confecționarea manuală a lumînărilor, pe care au numitr-o ”Culorile luminii”.
Ideea a venit astă iarnă. Iulia a adus de la Iași cîteva lumînări parfumate. A fost un imbold pentru mama sa de a încerca să confecționeze astfel de lumînări. ”Prima dată am încercat să le producem acasă. Îmi amintesc că turnam amestecul în pahare de plastic, le puneam pe geam la rece. Pentru forme foloseam și sticluțele de la șampon, și diferite cutii” , povestește Angela Cîrchelan. ”Dacă își era foame și intrai noaptea în bucătărie, puteai să muști dintr-o lumînare”, rîde soțul.
Au urmat luni în care s-au informat, au citit multe despre producerea lumînărilor.
Într-o bună zi, au venit la Incubatorul de afaceri din Nisporeni. Mai tîrziu, au beneficiat de un grant în valoare de circa 60 de mii de lei și astfel și-au împlut oficiul cu toate cele necesare pentru crearea lumînărilor. Utilajul necesar a fost achiziționat din Germania. Tot din Germania vin și parfumurile, vopselele, formele…
”Ne dorim ca toți clienții noștri să rămînă mulțumiți”, spune Angela Cîrchelan. Acum, fiecare are posibilitatea să-și aleagă parfumul preferat, cu aromă de levănțică, flori de primăvară, cafea sau căpșună.
Primele lumînări le-au scos la vedere înainte de 8 martie. Au organizat o expoziție în incinta Incubatorului, apoi la cinematograful ”Luceafărul” din Nisporeni. Cu ocazia sărbătorilor de Paște, au avut o expoziție și la Moldexpo. Au fost remarcați foarte repede, iar drept dovadă este titlul pe care l-au primit recent – ”Antreprenorul anului”.
Pe 15 august, Angela Cîrchelan va participa la Clubul femeilor de afaceri organizat la Ungheni. Au început deja pregătirile pentru o nouă expoziție la ”Moldexpo”, de Crăciun. Visează să ajungă și în România, și în Italia.
Fiecare lumînare produsă la Nisporeni e un tablou în miniatură. În atelierul lor mic, ei creează lumînări de tot felul, pentru orice ocazie. Ei gîndesc design-ul, ei le pictează, astfel că lumînările devin personalizate. ”Punem mult suflet în ele”, face o remarcă Ion Cîrchelan, după care accentuează: ”Noi am studiat bine piața înainte de a începe afacerea. Sîtem unicii care pictăm pe lumînări”.
Iar prețul lor, trebuie să spunem, e unul accesibil.
”Sperăm să avem succes și în continuare. Deocamdată, mulțumim lui Dumnezeu și pentru atît!”, a spus, la final, Angela Carchilan.[wzslider]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *