Spălăm hainele acasă sau la o curățătorie ecologică? – La sfat cu specialistul

Imagine simbol: casa.acasa.ro
Imagine simbol: casa.acasa.ro

Tot mai multe personae ajung să apeleze la curățătoriile și spălătoriile ecologice. De ce? Am încercat să aflăm secretul de la Sergiu Scutaru, directorul SRL „Unfloria” din Ungheni, întreprindere ce se ocupă inclusiv cu spălarea și curățarea ecologică a textilelor.
De ce anume curățătorie ecologică ați ales să deschideți?
Eu am călătorit mult și am făcut o stagiere peste hotare încă prin 1999. Am vizitat și o curățătorie ecologică. M-a cucerit din prima. La noi majoritatea curățătoriilor lucrează încă după tehnologii care necesită utilizarea substanțelor chimice. Eu am mers pe altă cale și am inițiat un proiect cu  parteneri din Germania, aducînd astfel curățătoria ecologică în R. Moldova.
Care este garanția calității textilelor după spălare?
În curățătoria noastră avem mai multe tipuri de mașini de spălat, în dependență de categoria de țesătură. Aici se spală și rochii de mireasă, și costume de tot felul, și rochii de seară, dar și cearșafuri, draperii, covoare. Mașinile sînt performante și, cu ajutorul  programatorului, în dependență de tipul de țesături, spală cu anumiți detergenți și într-un anumit mod. Astfel, nu există riscul ca țesăturile să fie deteriorate.
Dezinfectarea este un scop în sine al curățătoriei?
Noi nu spălăm cu detergenți chimici, pe care-i folosiți, de obicei, acasă, dar cu anumite soluții ecologice, sută la sută dezinfectante. Este foarte ușor de demonstrat. Mașinile de spălat sînt astfel programate, încît, dacă nu sînt dezinfectate, nu vor prelua altă partidă de albituri să le spele. Adică, nu spală, pînă nu sînt dezinfectate.
Cît de scump este să speli articolele la o spălătorie.
Acasă noi plătim energia electrică, plătim pentru detergenții care, evident, sînt chimici și  scumpi, pierdem o mulțime de timp, ca, într-un final, să nu ne fie garantată sută la sută dezinfectarea textilelor și păstrarea calității lor. La spălătoria noastră noi garantăm calitatea, iar omul cîștigă timp și economisește bani. Costul serviciilor se calculează în dependență de mai multe criterii. Lenjeria de pat, hainele care necesită doar spălarea, prosoapele din restaurante, frizerii – toate se calculează la kilogram. Calculul pentru plapume, costume sau rochii de mireasă se face pentru fiecare unitate separat. Dacă articolul este dintr-un material scump și necesită o atenție deosebită, atunci, evident, că prețul va fi mai mare. Sînt calcule care se fac reieșind din suprafață: la draperii, covoare. Vă asigur că sunt costuri rezonabile.
De ce este bine să spălăm hainele la o spălătorie ecologică?
Pentru că se folosesc detergenți fini, care nu distrug țesătura. Haina se usucă fără a o deteriora. Este călcată într-un mod delicat. Și, cel mai important, scutim, în mod special doamnele, de un mare chin. Începînd de la îmbrăcăminte, lenjerie sau covoare, ne străduim să acordăm o atenție sporită calității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *