Servicii poștale pentru toți. Bani să fie – Cât Costă

Imagine simbol: diez.md
Imagine simbol: diez.md

Vă mai amintiți cînd ați trimis ultima dată vreo scrisoare? Ei bine, online toți trimit, de dimineață pînă-n seară. Dar, deși tehnologia ne-a cam luat-o înainte, poșta încă mai are oferte în ceea ce privește răvașele și coletele. Vreți să știți care sînt costurile la ziua de azi?
Începem cu scrisorile. Fiecare scrisoare are greutatea sa. Dacă ați scris doar cîteva cuvinte pe o foaie de hîrtie, greutatea va fi minimă, iar specialiștii numesc un atare răvaș scrisoare cu greutate simplă. O asemenea scrisoare, cu greutatea de pînă la 20 de grame, costă, ca s-o expediezi, de exemplu, unui cumetru din celălalt capăt al satului sau dintr-un cartier în altul al vreunui oraș, 1,20 lei. Dacă greutatea scrisorii e mai mare, crește și costul, care poate ajunge și pînă la 12 lei.
Prețul unei scrisori ce este trimisă dintr-o localitate în alta, dar numai în interiorul Republicii Moldova,  este de 1,75 lei la greutatea de 20 grame, și pînă la 22 de lei cu greutatea de maxim 2000 grame.
Dacă aveți rude peste hotare și vreți să le trimiteți o scrisoare sau un pachet cu acte, tarifele sînt, logic, mai mari. O scrisoare internațională cu greutatea de 20 de grame, trimisă în țările din Europa sau Asia, costă în jur de 10 lei.
Aceeași scrisoare trimisă în una din țările din America sau Africa va costa cu 50% mai mult, adică aproximativ 15 lei. Cu cît greutatea e mai mare, cu atît și prețul e mai mare. Acesta poate ajunge și pînă la 300 de lei, dacă destinația scrisorii este pe undeva în Europa, și pînă la 450 de lei – în SUA de exemplu.
Să trecem acum la colete. Pentru ca să expediați un colet cu greutatea de pînă la 20 de kilograme în interiorul Republicii Moldova,  trebuie să achitați înregistrarea 10 lei, după care mai plătiți cite șase lei pentru fiecare kilogram.
Dacă, însă, coletul cîntărește mai mult de 20 de kilograme, taxa pentru fiecare kilogram e deja de 7 lei plus înregistrarea – 10 lei.
Vreți să expediați ceva fragil sau mai voluminous? Nici o problem! Doar că prețul crește. Marca ”Fragil” se aplică unui colet care conţine obiecte pentru care se cere manevrare cu o atenție deosebită. Coletele cu marca ”Voluminos” sînt cele care au  dimensiuni ce depăşesc limitele standard (700 x 700 x 500 mm). Pentru acestea tariful este de 9 lei pentru fiecare kilogram plus taxa de înregistrare – 10 lei.
Poșta Moldovei vă oferă posibilitatea să expediați colete oriunde în lume. Bani să fie. Costurile sînt diverse și, în cazul în care trebuie să trimiteți un colet peste hotare, cel mai bine e să consultați site-ul oficial al poștei, ca să știți exact cît o să vă coste. Noi vă dăm doar un exemplu. Pentru a trimite un colet cu greutatea de 3 kg  în Italia, va trebui să scoateți din buzunar circa 500 de lei. Dar atenție! Nu veți putea trimite un colet cu greutatea mai mică de 3 kg sau mai mare de 31,5 kg.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *