Cît costă asigurarea mașinii tale?

Imagine simbol: blog.asigurarirca.com
Imagine simbol: blog.asigurarirca.com

Dacă, e să credem statisticilor, la noi fiecare al patrulea cetățean are mașină. Deci, fiecare al patrulea cetățean trebuie să se îngrijească, an de an, să-și asigure automobilul. Este, de fapt, o obligațiune, care costă.
Noi vă vom spune și care sînt prețurile unei asigurări obligatorii RCA. Ei bine, costurile sînt diferite, în dependență de categoria autovehiculului și capacitatea motorului, de locul înregistrării, de experiența șoferului etc.
Deci, dacă mașina dumneavoastră are un motor cu o capacitate de pînă la 1.200 cm3 și este înmatriculată în afara Chișinăului sau Bălțiului, asigurarea va costa 340 de lei. Asta, în cazul în care șoferul este începător, adică are permis de mai puțin de un an. Dacă, însă, a trecut de un an, prețul va scădea cu 10-20 de lei. Pentru cei cu stagiul de conducător auto mai mare de șase ani, reducerea este de peste 100 de lei.
Întreprinderile, unitățile comerciale, instituțiile publice vor plăti pentru același fel de asigurare mai mult – 396 de lei.
Dacă mașina e mai puternică, și asigurarea e mai scumpă. În funcție de capacitatea motorului, asigurarea va costa între 486 și 729 de lei – pentru începători.  Cei cu experiență în ale șofatului de peste șase ani vor plăti între 340 și 510. Sigur că persoanele juridice vor plăti, în toate cazurile, mai mult. Pentru acestea o asigurare similară va costa între 567 și 850 de lei.
Ați vrut o mașină de categoria lux? Foarte bine! Dar și costul asigurării este ”luxos”: 1458 de lei pentru începători, 1020 de lei – pentru cei cu experiență de peste șase ani și 1701 lei pentru persoanele juridice.
Trebuie să spunem că asigurarea obligatorie RCA este cea mai accesibilă. Există însă și o altfel de asigurare, CASCO.
Nu este obligatorie, dar vă protejează propriul vehicul de furt sau de eventualele daune, indiferent dacă sînteți responsabil sau nu de producerea acestora. Este o asigurare foarte scumpă, în condițiile Republicii Moldova. Această asigurare, pentru o mașină produsă în anul 2005 și care are un preț de vînzare de pînă la 4000 de euro, costă între 2000 și 4000 de lei, în dependență de compania de asigurare. Asigurarea pentru o mașină mai scumpă (preț 10 mii euro), chiar dacă e produsă în 2005, va costa de la 7000 pînă la 11000 de lei.  Pentru o mașină nouă, produsă în 2014 și care costă, de exemplu, 40 mii de euro, asigurarea va fi de… 32400 de lei. Pare scump. Dar, dacă omul a avut bani să-și cumpere un asemenea autoturism, de ce să nu aibă bani și s-o asigure, astfel ca să poată dormi liniștit, orice s-ar întîmpla cu mașina sa.
Ceea ce putem spune, la final, e că fiecare decide unde și cum șă-și asigure mașina. Important e să aibă mare grijă la drum, să aibă mare grijă cum își exploatează mașina, pentru care a dat o goază de bani.
 

3 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *