Tradiţiile de Paște bat la buzunar – Cît costă

Imagine simbol: www.ziarulunirea.ro
Imagine simbol: www.ziarulunirea.ro

Fiindcă sărbătorile pascale ne bat la ușă, e deja timpul ca, pentru săptămîna viitoare, să vă gîndiți la elementele strict necesare pentru masa de sărbătoare. Daca nu ați apucat încă să cumpărați  ouă, vopsea sau miel, o puteți face sau măcar planifica îndată ce aflați care sînt prețurile acestora.
Știm cu toții că, de Paște, mielul este ”oaspetele de onoare” pe fiecare masă a unui creștin. Dar ca să-l cumpărați la un preț mai rezonabil, ar trebui să-l luați cu o săptămînă – două mai înainte. Dacă sacrificăm miei în ajun de Paște, sacrificăm și din sursele financiare, fiindcă un kilogram de carne de miel costă circa 60-70 de lei, iar cum un miel numai bun de gătit trebuie să aibă între 5 și 10 kilograme, costurile sînt deloc neglijabile. În plus, mai trebuie să-l prepari, căci n-ai să-l  pui crud pe masă. E nevoie de multe ingrediente. De exemplu, piper, cimbru, rozmarinu, boabe de muștar, frunze de dafin, usturoi, ulei (ar fi ideal de nucă sau de măsline extravirgin), oțet, morcovi, țelină, cartofi, ceapă verde, pătrunjel. Pentru toate acestea  mai adăugați vreo 50-60 de lei.
Dar ce sărbători de Paşte fără pască? Ar fi ca nunta fără lăutari. Veți putea cupăra pasca gata din magazine, pornind de la prețul de 8-9 lei. Totuși, majoritatea, cu siguranță, preferă s-o coacă. Sînt o milțime de rețete. Cea mai simplă, uşor de preparat, este tradiţională cu brînză de vaci. Aveți nevoie 1 kilogram de făină de calitate superioară, care costă aproximativ 11 lei, 6 ouă, (3 pentru aluat și 3 pentru umplutură), care costă circa 20 de lei. Mai aveți nevoie de 2 pliculețe de drojdie care costă 8 lei, sare, 2 linguri de ulei, 300 mililitri de lapte – în magazine un litru de lapte costă circa 12 lei. Pentru umplutură aveți nevoie de unul sau chiar două kilograme de brînză de vaci. Kilogramul costă 42 de lei. Apoi urmează o cană de zahăr, nici zahărul nu este ieftin, un 1 kilogram costă 13,80 lei; un pachețel de stafide – prețul e de 18-20 de lei. Deci, calculați cam cît ar costa.
De pe masa de sărbătoare nu pot lipsi nici ouăle vopsite. Pentru a oferi o nuanță frumoasă acestora, trebuie să cunoașteți că un colorant alimentar de calitate costă între 2,15 și 3 lei, dar vă ajunge pentru vopsirea numai a zece ouă. Mai sînt în vînzare pachete de vopsea care conțin patru nunațe, iar costul lor e de 20 de lei. Ați putea găsi vopsea și mai ieftină, dar atenție! Aceasta nu vă garantează o culoare calitativă și nici siguranța că nu vă veți intoxica.
Există și o altă soluție de a vopsi ouăle – să utilizați vopselele bunicilor noastre. Astfel, puteți folosi coji de ceapă, suc de sfeclă, suc de spanac, varză pentru nuanță albastră și altele.
Strictul necesar pe masă vă costă binișor, dar, fiindcă este o sărbătoare frumoasă, merită. Oricum, știm sigur că nimeni nu se va limita doar la ouă roșii, pască și miel. Vor fi mult mai multe bucate pe masă, căci așa e moldoveanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *