Își mai doresc un ”Pod de flori”

21 de ani de la realizarea “Podului de Flori” de peste Prut, 6 mai 2011 Imagine: cronicadeiasi.ro
21 de ani de la realizarea “Podului de Flori” de peste Prut, 6 mai 2011
Imagine: cronicadeiasi.ro

”Podul de flori”. Vor să repete acel moment istoric de acum 25 de ani, cînd sute de mii de cetățeni de pe ambele părți ale Prutului au venit la o întîlnire de o încărcătură emoțională de nedescris. După decenii de închidere totală, acea poartă de fier fusese întredeschisă, iar podul feroviar de peste Prut, de la Ungheni, devenise cu adevărat un pod al unirii, al bucuriei.
Iată că acum, studenții basarabeni din cadrul Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) din Iași, generația care nici măcar nu era pe vremea acelui eveniment, își doresc o replică a ”Podului de flori”. Sigur, la o scară mult mai mică, dar în aceeași zi de 6 mai.
”Vrem să comemorăm această zi importantă din istoria noastră, ziua cînd români au putut trece peste Prut fără vize și pașapoarte. Ne dorim un gest simbolic. Planificăm să aruncăm flori în apele Prutului, de pe malul drept. Urmează să discutăm și cu reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale din Ungheni, pentru ca ei să facă același lucru, dar de pe malul stîng”, ne-a spus Cristina Tabaran, coordonator al proiectului, originară din satul Sculeni, raionul Ungheni, studentă la Iași.
Evenimentul se va produce doar dacă tinerii vor reuși să obțină aprobările necesare, căci e vorba, totuși, de o frontieră de stat. Proiectul ”Podul de flori” se dorește parte a unei campanii mai ample,  ”Adevărata Basarabie”, desfășurată de ATRAG și care va fi lansată pe 5 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *