Ce dăm anul acesta de pomană? – Cât costă

Imagine simbol: www.europalibera.org
Imagine simbol: www.europalibera.org

Iată că se apropie și Paștele blajinilor, este o perioadă numai bună să vă gîndiți la ce puneți pe mormintele răposaților. Pe vreamea bunicilor noștri, era important să pui un păhărel micuț de vin, considerat sîngele Domnului și un prosop pe care se punea o bucată de pîine.
Astăzi s-au cam schimbat obiceiurile, oamenii dau de pomană de la veselă, îmbrăcăminte, pînă la încălţăminte şi, mai nou, jucării pentru copii. Dacă e bine sau nu, vorba aia:  ”Să ne judece cel de sus”.
Am dat o fugă prin piață, ca să vă ținem la curent cu prețurile. Deci, dacă e să începem de la pahare, cel mai mic, de 100 de grame, costă 3-5 lei. Unul mai mărișor îl puteți procura cu prețul de 6-8 lei. Cănile costă de la 8 lei – cele mai simple, pînă la 20 de lei. Dacă doriți, în loc de căni sau pahare, să dați de pomană un ulcior, va trebui să scoateți din buzunar, cel puțin 15-25 de lei – pentru un ulcioraș mic, și vreo 40 de lei – pentru un ulcior obișnuit. Ulciorașele din ceramică albă costă 25-30 de lei.
Găsiți la piață și diverse boluri, farfurii de diferite dimensiuni, din ceramică roșie sau albă, din farfor, dar şi din masă plastică. Cele mai ieftine, bineînțeles din plastic, costă de 6-8 lei pînă la 10-15 lei. Cele mai de calitate costă peste 20 de lei bucata. Prețul depinde de mărime și de calitate.
Mai e nevoie neapărat, pentru pomene, de un prosop sau o basma. Vom începe cu băsmăluțele mici, de nas. Acestea costă între 5-8 lei și 10-12 lei. Șervețelele de bucătărie, mici, costă de la 8 la 12 lei. Cele mijlocii: între 20 și 30 de lei.
Prosoape mai de calitate și mărișoare încep de la prețul de 30-40 de lei și continuă cu cele mari, de baie, la prețul de 80-180 de lei.
Dacă, însă, în loc de un prosop ați hotărît să puneți o față de masă, să știți că cele mai ieftine costă de la 25 pînă la 50 de lei. Dacă vă doriți o calitate mai bună, și costul crește – pînă la 100 – 200 de lei.
Unii mai dau de pomană halate, cămăși, ciupici. Ne-am interesat cît costă și acestea. De exemplu, o cămașă simplă pentru bărbați costă, cel puțin, 60 de lei. Una de calitate – și 200 de lei. . În cazul în care doriți să cumpărați un halat, trebuie să știți că cele mai simple le găsiți la un preț de 80 de lei, iar mai scumpe ajung și pînă la 300 de lei, dar sînt groase. Sigur, sînt și mai subțiri – la un preț de 100-150 de lei. Ciupicii de cameră costă între 40 și 100 de lei. O eșarfă  sau o broboadă pentru femei costă de la 20 de lei pînă la 150. Și ciorapii pentru bărbați sînt la mare căutare în această perioadă. Îi puteți cumpăra cu 10-20 de lei perechea.
Diferite, ca dimensiuni și culori, pe placul fiecăruia. În ajunul acestor sărbători, vînzătorii s-au înarmat cu multă marfă, aşa că aveţi de unde alege pentru pomenile din acest an. Doar că e necesar să fiţi atenţi şi la calitatea produselor respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *