Oul sau găina? Incubatorul! – Cât costă

Imagine simbol: shoppingall.ro
Imagine simbol: shoppingall.ro

Tehnologiile au ajuns să înlocuiască și funcția de mamă sau, mai bine zis, cea de cloșcă. Asta, datorită incubatoarelor care au fost gîndite să eficientizeze producerea puilor.
E primăvară și e timpul să puneți ouăle fie sub cloșcă, fie în incubatoarele mici de casă, fie în cele mari, specializate.
Noi ne-am interesat pentru dumneavoastră cam cît ar costa o astfel de ”afacere”. Iată ce am aflat.
În primul rînd, trebuie să vă asigurați cu numărul suficient de ouă. Dacă nu ați reușit să adunați atîtea cît vă doriți, trebuie să știți că 10 ouă de găină costă 18-20 de lei. Sînt de preferat ouăle de casă.  Dacă le puneți sub cloșcă, e mai simplu. Trebuie să aveți grijă s-o hrăniți și s-o adăpați la timp. Dacă ați optat pentru incubator, va trebui să scoateți cîte 2,50 lei pentru fiecare ou pus la ”clocit”. Perioada de incubație este de 21 de zile.
Cei care vor rățuște și nu au ouăle necesare trebuie să știe că, în prezent, un ou de rață costă aproximativ 3,50 lei. Ca să stea în incubator pe perioada de incubație, care este de 27-28 de zile, va trebui să plătiți 4,50 lei pentru fiecare ou.
Oul de gîscă este și mai scump – 5 lei. Dacă vă doriți să scoateți din el un bobocel, va trebui să plătiți pentru incubator 7 lei. După 30 de zile veți avea în gospodărie și bobocei!
Vă mai doriți și niște curci? Nici o problemă! Un ou costă 4 lei, iar pentru incubator va trebui să mai plătiți 4 lei.
Așteptați 28 de zile, atît cît durează perioada de incubație, și gata!
Există și o altă modalitate de a vă alege cu pui. Dacă nu vreți să alergați pe la incubatoarele specializate, puteți să vă cumpărați unul personal, pentru casă. Prețul acestuia variază între 600 și 2000 de lei. Dar îl veți avea pentru mulți ani înainte și nu veți depinde de nimeni atunci cînd vă veți dori niște puișori prin gospodărie.
Incubatoarele de 600-800 de lei sînt destul de comode, au dimensiunea de 600x400x200 mm, astfel că pot fi mutate cu ușurință dintr-un loc în altul,  ca să nu vă încurce. Dar capacitatea lor nu e prea mare. Vor încăpea doar 70 de ouă de găină, iar ouă de gîscă, rață sau curcă – și mai puține. În schimb, puteți pune în el simultan 150 de ouă de prepeliță.
Incubatoarele de mărimi mari, care sînt automatizate sută la sută, au o capacitate de 770 de ouă de găină și de circa 600 de ouă de gîscă, rață sau curcă. Ele, însă, costă mai mult – 1500-2000 de lei. Dar și face, căci sînt dotate cu senzori electronici de temperatură, astfel că aceasta se menține constant în permanență, efectuează rotirea automată, și umiditatea se menține aceeași.
Dacă nu vă doriți dureri de cap suplimentare, așteptați un pic și veți găsi pui la piață. Se estimează că în acest an un pui ”zburătăcit”, de aproximativ o lună, va costa 30-35 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *