E vremea semănatului – Cît Costă

Imagine simbol: www.acasa.ro
Imagine simbol: www.acasa.ro

Pentru că a sosit timpul să ne gîndim la ce o să mîncăm la vară sau ce roadă vom strînge la toamnă, sigur că trebuie să semănăm ceva în pămînt. Dar, cum socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea din piață, am dat o fugă pînă la piață, pentru a vă veni în ajutor. Am găsit  semințe de tot felul: produse de producători străini, autohtoni, dar și de femeile care au grijă să colecteze an de an semințe.
Cele din soiuri tradiționale, pregătite acasă de gospodine, costă mai ieftin decît cele din pliculețe. Pentru o linguriță de morcov, castraveți, varză, sfeclă, roșii, ridiche neagră veți scoate din buzunar 4-5 lei. Poate parea scump, dar să nu uităm că cele din pachețele sînt și mai scumpe. Un pliculeț de semințe de legume costă  între 6 și 15 lei. Sînt doar 10-15 grame de semințe, fie că de morcovi, roșii, castraveți sau sfeclă.
În schimb,  produsele din clasa verdețurilor, adică: mărarul, pătrunjelul, țelina, leușteanul, le puteți procura la prețul de 3 lei lingurița de la băbuțele din piață.
Dacă vă interesează la ce preț sînt fasolele, fie că de păstare sau cele cățărătoare, le puteți găsi în piață la 5 lei un păhar de 100 de grame. Mai sînt în vînzare și semințe de bostan. Un păhar de aproximativ 100 de grame costă 4 lei.
”Dacă luați mai mult, mai cedez” , spune o bătrînică. Au și ele strategiile lor de vînzare.
La mare căutare, în această perioadă, este arpagicul sau, cum i se spune pe la noi, harpacica, iar costul variază între 16 și 27 de lei kilogramul.  Arpagicul roșu sau alb e mai scump, un kilogram ajungînd să coste între 35 și 40 de lei.
Usturoiul are și el un preț deocheat – de 35 de lei kilogramul. Cartofii sînt la prețul de 3-4 lei kilogramul.
Pentru cei care s-au gîndit să mai sădească un pom pe lîngă casă, trebuie să știți că un copăcel  este vîndut la prețul de 15-30 de lei. Cei mai scumpi puieți sînt cei de caise sau piersici. În schimb, cei de măr, prun, nuc, vișin sau cireș sînt mai ieftini, iar prețul lor este stabilit în funcție de rădăcina lor. Adică, cu cît mai lungă și tare este rădăcina, cu atît e mai scump puietul.
Butaşii de viţă-de-vie de soiuri de masă costă 15-25 de lei bucata.
Pentru cei care vor să înfrumusețeze grădina cu flori, trebuie să cunoașteți că prețurile acestora nu sînt dintre cele mai ieftine. Asta ar însemna că un fir de trandafir costă de la 10 lei pînă la 25 de lei. Bulbii de gladiole costă în 7-10 lei. Cei mai micuți pot fi cumpărați și cu 5 lei. Gherghinele sînt puțin mai scumpe, prețul acestora variază între 10 și 15 lei bucata. Dar vînzătorii propun și semințe de gherghină – la 8 lei pliculețul.
Pentru alte flori de grădină, cum ar fi: matiola, petunia sau ochiul boului, va trebui să scoateți din buzunar cam 8 lei pentru fiecare pliculeț.
Cît sînt de bune semințele și ce roadă vor da, rămîne de văzut. Noi vă spunm doar: spor la muncă și o roadă cît mai bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *