Și-a încurajat semenii din Italia să vorbească româna

În fotografie: Monica Pîrlici la Torino, alături de formația ”Catharsis”
În fotografie: Monica Pîrlici la Torino, alături de formația ”Catharsis”

A fost invitată specială la un concurs-recital de poezie în Italia. Este vorba de Monica Pîrlici, cea mai talentată domnișoară din satul Zberoaia, cîştigătoarea primei ediții a concurului televizat ”Moldova are talent”.
”Monica a fost invitata noastră specială. Ne-am dorit ca, prin exemplul ei, să-i încurajăm pe copiii noștri să recite poezii, să invețe limba română și să o vorbească frumos. Aici, în străinătate, copiii emigrantilor refuză, deseori, să mai vorbească limba maternă”, ne-a spus Larisa Cibotaru-Olărescu, președinta Asociației culturale ”Basarabia” din Torino, la invitația căreia Monica a mers în Italia.
Contactată de noi, Monica Pîrlici ne-a spus că a fost o experiență minunată pentru ea. Pe lîngă faptul că a zburat pentru prima oară cu avionul, ea a avut ocazia să-i cunoască și pe membrii formației  ”Catharsis”.
”Am fost întimpinată foarte frumos. Cel mai tare, însă, m-a încîntat faptul că, deși stau de mult timp acolo și consideră Italia a doua lor patrie, copiii moldoveni păstrează frumusețea limbii noastre materne”, a accentut Monica.
Acolo, în Italia, ea a recitat poezia „Legămînt” a lui Grigore Vieru, care i-a adus victoria la ”Moldova are talent”, dar și versuri din creația proprie.
De notat că la acest concurs, care a ajuns deja la ediția a cincea, au participat, în anul curent, 36 de copii originari din România și Republica Moldova. Ei au recitat poezii din creația lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Adrian Păunescu. ”Condiția principală a fost ca participanții să învețe o poezie din creația poeților care au luptat pentru readucerea limbii române și grafiei latine în Republica Moldova”, a explicat Larisa Cibotaru-Olărescu.
Evenimentul a fost organizat cu suportul Biroului pentru Relații cu Diaspora, care a finanțat și deplasarea în Italia a Monicăi, dar și a surorii sale, Magdalena, care a însoțit-o în această călătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *